Cara Mengesahkan Lesen Perniagaan Seseorang

Lesen perniagaan terdapat dalam dua pilihan utama: izin untuk menjalankan perdagangan dan izin untuk bekerja dalam profesion yang jelas. Yang pertama - biasanya didaftarkan dengan pemerintah negeri - mewujudkan syarikat yang diakui secara sah, sedangkan yang kedua membenarkan syarikat atau ejennya untuk melakukan pekerjaan yang sangat spesifik. Pengesahan lesen perniagaan memerlukan anda membezakan jenis lesen perniagaan yang anda minati dan tahu di mana bidang kuasa syarikat menjalankan perniagaannya.

Lesen Perniagaan

Periksa biro perniagaan negeri untuk mengesahkan sama ada syarikat tertentu mengekalkan pendaftaran semasa. Perniagaan - syarikat liabiliti terhad, perkongsian dan syarikat - disewa di negeri di mana mereka beroperasi. Walaupun Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS menyimpan rekod terperinci mengenai syarikat awam, kerajaan persekutuan tidak melesenkan perniagaan - fungsi ini dilakukan oleh kerajaan negeri.

Tanyakan di pejabat kerani daerah untuk mendapatkan sijil nama yang diandaikan. Pemilik tunggal tidak membuat entiti perniagaan yang berbeza secara sah dari diri mereka sebagai orang, jadi nama pemilik berasal dari "DBA" - sijil nama yang diandaikan, kadang-kadang disebut sebagai "menjalankan perniagaan sebagai." Bentuk-bentuk ini biasanya tidak diatur oleh negara, melainkan didaftarkan di peringkat daerah atau paroki.

Beberapa bandar dan daerah memerlukan lesen khusus untuk menjalankan perniagaan di dalam wilayah mereka atau untuk memungut cukai penjualan tempatan. Periksa lesen perniagaan dengan unit pemerintah tempatan untuk mengetahui alamat berdaftar syarikat untuk memastikan bahawa semua izin dan lesen ini dalam keadaan baik; cuba hubungi pejabat kerani sebagai langkah pertama untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan.

Lesen Profesional

Kenal pasti sifat lesen yang dimaksudkan - sama ada negara melesenkan profesion dan sama ada lesen tersebut dikenakan untuk individu atau syarikat. Sebagai contoh, di kebanyakan negeri, salun kecantikan memerlukan pengamal individu untuk memiliki lesen kosmetologi, sedangkan banyak negeri memerlukan firma keselamatan swasta untuk memiliki lesen di seluruh syarikat yang mengatur kebanyakan pekerja.

Sahkan status lesen dengan kerajaan negeri. Sebilangan besar negeri mempunyai pangkalan data dalam talian yang boleh diakses oleh pemegang lesen. Sekiranya lesen tersebut mengatur syarikat, anda mungkin perlu menggali sijil perniagaan untuk mendapatkan nama rasmi syarikat sebelum anda dapat mendapatkan lesen profesional yang sesuai. Contohnya, lesen penarik untuk "AAA Towing Company" sebenarnya boleh didaftarkan di bawah "Robert A. Smith, Inc."

Kesahan dan Tamat Tempoh

Nilaikan hasil carian lesen dari negeri ini. Setiap negeri melesenkan pelbagai profesion, jadi pastikan syarikat yang anda cari sebenarnya memerlukan lesen untuk beroperasi, kata Jabatan Kehakiman California. Beberapa negeri mengekalkan portal sehenti untuk memeriksa beberapa jenis lesen yang berbeza. Setiap negeri juga menetapkan piawaian yang berbeza mengenai kapan lesen tamat. Beberapa profesion mungkin menikmati masa tenggang setelah tarikh luput rasmi atau keadaan mungkin lambat untuk mengemas kini perubahan rekod.

Pertimbangan Lesen Perniagaan Khas

Sebagai tambahan kepada carian lesen, cuba perhatikan sumber seperti Dun & Bradstreet untuk sejarah kredit komersial atau di mahkamah tempatan untuk mendapatkan rekod mengenai sejarah perundangan syarikat, terutamanya jika anda ingin berniaga dengan perniagaan subjek. Anda juga boleh menjalankan pemeriksaan kredit perniagaan, menurut CreditSafe. Kerana lesen perniagaan terpecah-pecah terhadap berbagai tingkatan pemerintahan yang berbeda, tidak ada mesin pencari sehenti yang merangkumi semua jenis pencarian lesen perniagaan.

Sekiranya anda mempersoalkan kesahihan syarikat, pertimbangkan untuk berkunjung ke Mahkamah Kebankrapan AS untuk wilayah di mana perniagaan ini didirikan. Sebuah syarikat mungkin dilesenkan tetapi muflis, menjadikannya tidak dapat terlibat dalam perdagangan biasa.