Perbezaan Antara Pendapatan Faedah & Pendapatan Faedah

Pemilik perniagaan kecil yang menyediakan penyata kewangan sesuai dengan prinsip perakaunan yang diterima umum, atau GAAP, melaporkan minat dan jenis pendapatan lain berdasarkan kaedah akruan. Hasilnya, buku dan rekod anda mungkin merangkumi penyertaan ke akaun penghutang faedah dan pendapatan faedah. Kedua-dua akaun mempunyai tujuan yang berbeza, tetapi dalam banyak kes, anda tidak boleh memiliki satu tanpa yang lain.

Definisi Belum Terima Faedah

Faedah yang diterima adalah akaun kunci kira-kira yang mencerminkan pendapatan faedah yang diperoleh perniagaan tetapi yang belum dibayar oleh pelanggan atau penghutang, lapor Jurulatih Perakaunan. Jenis akaun ini biasanya digunakan oleh perniagaan yang mengenakan faedah pinjaman dan kredit yang ditawarkan kepada pelanggan. Sebagai contoh, anggaplah pada 1 Jun seorang pelanggan membeli peralatan bernilai $ 1,000 secara kredit dan bersetuju untuk membayar caj faedah 1 peratus bulanan pada baki yang belum dibayar. Sekiranya baki masih belum dibayar pada 1 Julai, anda akan memperoleh faedah $ 10 . Sehingga faedah dibayar, atau dihapuskan sebagai tidak dapat ditagih, $ 10 dimasukkan ke dalam akaun belum terima faedah.

Definisi Hasil Faedah

Akaun hasil faedah, yang akhirnya ditunjukkan pada penyata pendapatan syarikat, merangkumi semua pendapatan faedah yang diperoleh tanpa mengira sama ada ia dibayar atau belum dibayar dan dimasukkan ke dalam akaun belum terima faedah. Di bawah GAAP, pendapatan dicatat pada buku syarikat apabila diperoleh dan dapat direalisasikan, lapor Alat Perakaunan. Dengan kata lain, pendapatan bunga dilaporkan setelah bisnis Anda memenuhi semua kewajiban transaksi, seperti menyerahkan barang kepada pelanggan yang membelinya secara kredit. Faedah dapat dicapai sekiranya anda benar-benar mengharapkan untuk menerima pembayaran pada masa akan datang.

Kemasukan Jurnal Hasil Faedah Semasa Diperolehi

Untuk mencapai baki yang betul dalam akaun penghutang faedah dan pendapatan, catatan jurnal yang anda hantar ke buku dan rekod anda sepanjang tahun mesti tepat. Penyertaan awal dibuat pada masa faedah diperoleh. Dalam contoh sebelumnya, faedah $ 10 diperoleh pada 1 Julai dan memerlukan catatan jurnal berikut untuk melaporkan pendapatan dan menambah baki akaun belum terima faedah syarikat: Faedah Belum Terima (debit) $ 10 , Pendapatan Faedah (kredit) $ 10 .

Kemasukan Jurnal Hasil Minat di Koleksi

Semasa pelanggan membuat pembayaran faedah, penyertaan penyata kewangan penerimaan / faedah faedah kedua diperlukan untuk mencerminkan aliran masuk tunai dan untuk mengurangkan baki akaun belum terima faedah yang belum dibayar. Namun, perhatikan bahawa akaun hasil faedah tetap tidak berubah, kerana ia melaporkan pendapatan faedah berbayar dan belum dibayar. Sekiranya pelanggan membuat pembayaran faedah $ 10 pada 5 Julai, catatan jurnal adalah seperti berikut: Tunai (debit) $ 10 , Faedah Belum Terima (kredit) $ 10 .