Cara Menghantar Label UPC untuk Bayaran Balik

Kod produk sejagat, atau UPC, adalah kod bar yang biasanya mempunyai 12 digit dan biasanya terdapat di bahagian belakang atau bawah produk yang mudah rosak dan tidak mudah rosak. Untuk menuntut bayaran balik untuk produk yang rosak, anda mungkin perlu menghantar label UPC bersama dengan produk tersebut. Label UPC diperlukan untuk semua produk yang dijual di Amerika Syarikat. Syarikat menggunakan label ini untuk mengesan penjualan sementara peruncit menggunakan label untuk memantau inventori dan mengesahkan harga. Semasa meminta pengembalian wang untuk produk yang rosak, ikuti arahan yang diberikan oleh syarikat untuk memastikan anda mendapat pengembalian wang yang anda layak.

1

Cari label UPC pada item yang anda mahukan bayaran balik. Hubungi pengeluar jika anda menemui banyak kod bar pada bungkusan untuk menentukan mana yang anda perlukan untuk menuntut bayaran balik.

2

Keluarkan label UPC dari item tersebut. Gunakan sepasang gunting, pisau utiliti kecil atau koyakkan kod bar dari bungkusan. Ambil foto digital label UPC dan imbasnya ke komputer anda untuk membuat salinan cetak jika anda tidak dapat mengeluarkan label tanpa merosakkan kod bar. Dalam kebanyakan kes, pengeluar akan menerima fotokopi yang boleh dibaca.

3

Lawati laman web pengeluar atau ikuti arahan yang diberikan pada pakej item atau arahan untuk mengetahui di mana hendak menghantar label UPC. Anda mungkin juga perlu menghantar salinan atau asal resit pembelian anda, produk itu sendiri dan penjelasan ringkas mengapa anda menginginkan bayaran balik. Hubungi pengilang jika maklumat pengembalian wang tidak diberikan pada bungkusan atau di laman web syarikat. Anda memerlukan alamat untuk menghantar UPC dan item lain yang diperlukan untuk pembayaran balik.

4

Letakkan label, tanda terima dan penjelasan UPC di dalam sampul surat dan hantarkan kepada pengilang. Hantar produk dalam kotak atau bekas yang berasingan, jika perlu.