Cara Menyegerakkan Kalender Google Dengan Facebook

Sebilangan besar daripada kita menggunakan pelbagai utiliti berasaskan laman web dan laman rangkaian sosial untuk pelbagai tujuan. Ini dengan cepat menjadi kecewa jika anda tidak mempunyai maklumat tertentu yang diselaraskan antara laman web yang berbeza. Kalendar Google adalah utiliti kalendar berasaskan Web sementara Facebook adalah salah satu sumber dalam talian yang paling popular di dunia untuk mengatur acara. Sekiranya anda lebih suka melacak semua acara dan aktiviti yang akan datang menggunakan Kalendar Google, anda mungkin ingin mengeksport acara Facebook anda yang akan datang agar tidak ada risiko kehilangan sesuatu yang penting.

1

Buka penyemak imbas Web anda dan log masuk ke akaun Facebook anda. Di panel navigasi kiri, klik "Acara" untuk melihat semua acara yang dijadualkan.

2

Klik anak panah di sudut kanan atas di atas senarai acara dan pilih "Eksport Acara." Sorot pautan di tetingkap yang muncul, klik kanan pada teks yang dipilih dan klik "Salin." Pastikan anda tidak berkongsi pautan ini dengan orang lain melainkan anda mahu mereka dapat melihat semua acara Facebook anda yang akan datang.

3

Log masuk ke akaun Google anda dan buka Kalendar Google. Klik anak panah yang menunjuk ke bawah di sebelah "Kalendar lain" di sebelah kiri halaman dan klik "Tambahkan oleh URL." Klik kanan di mana sahaja di kotak teks dan pilih "Tampal." Klik "Tambahkan kalendar" dan tunggu beberapa saat sehingga data ditambahkan ke dalam kalendar Google anda.