Cara Berkongsi Fail Antara Telefon Android dan Laptop

Adalah biasa untuk memindahkan fail antara telefon pintar dan komputer riba atau komputer meja. Terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Anda biasanya boleh menyambungkan telefon ke komputer riba untuk memindahkan fail, atau menghantarnya secara wayarles dengan Bluetooth jika kedua-dua peranti menyokongnya. Anda juga boleh memindahkan fail secara tidak langsung melalui perkhidmatan cloud seperti Dropbox atau Google Drive.

Pemindahan Data Mudah Alih Komputer riba

Terdapat banyak sebab mengapa anda boleh memindahkan fail antara komputer riba dan telefon pintar Android. Anda mungkin mempunyai foto yang ingin anda muat turun dari telefon ke komputer riba sehingga anda dapat menyandarkannya atau menyimpannya pada pemacu yang lebih besar. Anda mungkin juga ingin memindahkan fail, seperti dokumen kerja atau spreadsheet, dari komputer riba ke telefon supaya anda dapat mengaksesnya semasa anda berada jauh dari komputer, seperti ketika anda pergi bekerja.

Apa pun alasannya, secara amnya mudah untuk memindahkan data antara peranti menggunakan pelbagai teknologi.

Sambungkan Android ke Komputer riba

Dengan mengandaikan komputer riba anda mempunyai port USB, anda biasanya boleh menyambungkan telefon pintar anda ke komputer riba menggunakan kabel yang sama dengan yang anda gunakan untuk mengecasnya . Sambungkan kabel ke telefon Android dan hujung USB ke komputer riba anda dan bukannya ke dalam penyesuai pengecasan.

Apabila pemberitahuan muncul di telefon anda dengan mengatakan, "Mengecas peranti ini melalui USB", ketuk. Di menu "Gunakan USB untuk" yang muncul, ketuk "Pemindahan Fail." Sekiranya anda menggunakan Microsoft Windows atau Google Chromebook, tetingkap akan muncul di komputer riba untuk membolehkan anda menyeret fail bolak-balik antara kedua-dua peranti.

Sekiranya anda menggunakan komputer Apple Mac, anda mungkin perlu memuat turun program Pemindahan Fail Android tambahan di komputer anda. Muat turun aplikasi dari laman web Android jika Anda belum memilikinya, dan buka untuk memindahkan fail. Setelah anda menggunakannya sekali, ia akan terbuka secara automatik pada kali anda menyambungkan telefon anda ke komputer.

Pindahkan Fail Dengan Bluetooth

Sekiranya komputer anda menyokong Bluetooth, protokol tanpa wayar, anda juga dapat menggunakan Bluetooth untuk memindahkan fail antara komputer riba dan telefon Android anda. Pertama, aktifkan Bluetooth pada kedua-dua peranti.

Pada PC Windows, anda dapat mencari tetapan Bluetooth anda dengan mengetik "Bluetooth" ke dalam kotak carian di Menu Mula atau pada bar tugas anda. Pada komputer Mac, anda dapat menemui Bluetooth di menu "System Preferences", yang dapat diakses melalui ikon Apple di bahagian atas skrin anda. Pada telefon Android, anda biasanya dapat menjumpai Bluetooth di menu tarik-turun yang dapat diakses dari skrin utama.

Setelah Bluetooth diaktifkan, pilih telefon Android dari senarai peranti Bluetooth yang tersedia di menu pilihan Bluetooth komputer anda. Anda mungkin diminta memasukkan atau mengesahkan kod keselamatan pada salah satu atau kedua-dua peranti. Setelah peranti dipasangkan, cari telefon anda untuk mendapatkan fail atau foto yang ingin anda hantar ke komputer, dan gunakan pilihan perkongsian untuk memilih "Bagikan melalui Bluetooth." Anda akan diminta menyimpannya di komputer.

Untuk mengirim fail dari komputer ke telefon Anda, klik pilihan dalam pilihan Bluetooth anda untuk mengirim fail, kemudian cari fail yang ingin anda pindahkan. Sahkan di telefon bahawa anda mahu menerima fail pada peranti itu, dan nyatakan di mana meletakkannya.

Menggunakan Perkhidmatan Awan

Anda juga dapat menggunakan perkhidmatan pengurusan fail awan seperti Dropbox, Google Drive atau Microsoft OneDrive untuk menyegerakkan fail antara peranti anda. Sebilangan besar membenarkan penyimpanan fail terhad secara percuma dan akan mengenakan bayaran kepada anda untuk menyimpan dan memindahkan lebih banyak data.

Berbelanja di sekitar untuk mencari perkhidmatan cloud yang sesuai dengan keperluan anda.