Apakah Kit Media Majalah?

Kit media majalah disediakan oleh penerbitan untuk membantu calon pengiklan menargetkan iklan mereka. Kit, yang biasanya tersedia pada bulan Disember, memberi tahu anda apa yang akan diterbitkan setiap masalah pada tahun yang akan datang untuk membantu anda merancang pemasaran anda. Sebagai contoh, jika terbitan Mac akan menampilkan penanaman musim bunga dan anda menjual bekalan kebun, anda mungkin ingin membeli iklan untuk disiarkan dalam isu tersebut, atau mengarahkan editor untuk menulis sesuatu mengenai perniagaan anda.

Harga dan Saiz

Mengetahui kadar dan ukuran iklan adalah penting dalam perancangan media anda, dan di sinilah kit media tidak ternilai. Sebagai contoh, anda boleh memutuskan untuk membeli iklan halaman penuh yang lebih mahal selama sebulan ketika majalah tersebut menjalankan artikel yang berkaitan dengan produk anda dan menambahnya dengan iklan yang lebih kecil sepanjang tahun. Kit media akan memberi anda kos untuk iklan pelbagai ukuran sehingga anda dapat merancang anggaran iklan anda.

Bahan dan Tarikh Akhir

Majalah perlu merancang penerbitan mereka lebih awal, dan ini bermaksud tarikh akhir boleh beberapa minggu atau bahkan beberapa bulan sebelum penerbitan. Kit media akan memperincikan tarikh akhir untuk menempah iklan dalam ukuran yang anda inginkan, serta tarikh akhir untuk menghantar bahan iklan ke majalah untuk dicetak. Beberapa kit media juga akan menentukan bagaimana iklan harus dihantar. Contohnya, jenis fail elektronik mungkin sesuai untuk satu majalah tetapi tidak boleh diterima oleh majalah lain.

Peredaran dan Demografi

Siapa yang membaca majalah adalah maklumat penting bagi seseorang yang mempertimbangkan untuk mengiklankan dalam penerbitan, begitu juga dengan nombor edaran (jumlah orang yang melanggan majalah tersebut). Walaupun beberapa kit media majalah mungkin menawarkan maklumat yang lebih lengkap daripada yang lain, banyak menyediakan minimum nombor asas, serta acara khas seperti pameran perdagangan atau persidangan di mana majalah itu akan diedarkan pada bulan tertentu.

Kalendar Pengarang

Kalendar editorial mengandungi maklumat mengenai kisah apa yang sedang direncanakan untuk setiap terbitan majalah. Ini sering disertakan dalam kit media tetapi anda harus memintanya secara khusus, sekiranya berlaku. Jabatan pengiklanan dan editorial bekerja bersama-sama untuk konsistensi dalam setiap penerbitan, tetapi mengetahui tajuk kerja tertentu yang dirancangkan oleh editor dapat membantu anda merancang hubungan masyarakat anda selain iklan anda.