Perbezaan Antara Kindle, Sony eReader & Nook

The Nook, Kindle dan Sony Reader semuanya e-pembaca dengan harga yang sama; namun, masing-masing mempunyai ciri unik yang tidak ditawarkan oleh pembaca lain. Pembeli harus mengkaji perbezaan antara setiap e-pembaca, dengan memperhatikan ciri-ciri yang paling penting. Kindle adalah yang paling murah, berharga sekitar $ 115, dengan Nook hampir kedua pada sekitar $ 140. Sony Reader yang paling murah ialah Pocket Edition pada harga $ 179 pada masa penerbitan.

Pembaca Sony

Tiga versi Sony Reader adalah Reader Pocket Edition, Reader Touch Edition dan Reader Daily Edition. Ketiga-tiga versi lebih ringan daripada Nook dan hanya Edisi Harian Pembaca yang lebih berat daripada versi Kindle mana pun. Sony Reader adalah satu-satunya e-pembaca yang menawarkan skrin anti silau sentuhan penuh dan kecerahan yang boleh disesuaikan. Ciri lain yang tidak terdapat dalam e-pembaca lain ialah kamus terjemahan. Pengguna juga dapat mencari versi buku perpustakaan melalui EBook Store. Reader Pocket Edition boleh menyimpan sehingga 2GB, sementara dua versi lain dapat memuatkan memori yang diperluas hingga 32GB.

Amazon Kindle

Seperti Sony Reader, Amazon Kindle juga menawarkan tiga versi: Kindle Wi-Fi, Kindle 3G dan Wi-Fi dan Kindle DX. Kindle Wi-Fi dan Kindle 3G dan Wi-Fi menawarkan skrin 6-inci, dan Kindle DX menawarkan skrin terbesar dari ketiga-tiga jenama dengan skrin 9,7 inci. Ketiga-tiga versi boleh menyimpan sehingga 3,500 buku dan dapat memperluas memori hingga 4GB. The Kindle berpendapat bahawa skrin adalah yang paling mudah dibaca dalam cahaya terang kerana menggunakan teknologi E Ink Pearl generasi terkini. The Kindle menyokong pelbagai jenis fail, termasuk ODF, DOCX, HTML dan TXT, yang memungkinkan untuk penyimpanan dokumen peribadi, dan juga kemampuan untuk mendengar buku audio. The Kindle juga menawarkan teks ke pertuturan, yang pada dasarnya menciptakan kemampuan untuk memiliki buku audio untuk hampir setiap buku, surat kabar dan majalah yang tersimpan di Kindle.

Nook

Sama dengan Kindle, Nook juga menggunakan teknologi E Ink Pear. Perbezaan utama antara Nook dan Kindle adalah Nook adalah semua skrin sentuh di mana Kindle tidak. Ini memerlukan pembaca menekan butang untuk menukar halaman berbanding dengan dapat mengetuk skrin untuk membalik halaman. Nook mempunyai memori yang boleh dikembangkan sehingga 32GB. Tidak seperti Kindle, Nook tidak menyokong buku audio. The Nook tidak menawarkan sokongan untuk jenis dokumen Microsoft, seperti fail DOC atau DOCX; namun, ia menawarkan sokongan PDF.

Warna Nook

Warna Nook lebih daripada e-pembaca sederhana. Pengguna dapat memuat turun aplikasi Android ke e-pembaca ini, berubah menjadi tablet versi ringan. Pengguna dapat aplikasi untuk melayari Web, mendengar muzik, bermain permainan dan menonton video di Nook Color. Nook Color juga merupakan satu-satunya e-pembaca yang menawarkan skrin warna penuh. Ini menjadikan pembacaan majalah, surat khabar dan buku kanak-kanak menarik perhatian penonton. Kelemahan yang dirasakan dengan Nook Color adalah bahawa ia tidak menggunakan teknologi E Ink, sehingga sukar dibaca dalam cahaya terang; namun, ini memudahkan membaca pada waktu malam.