Cara Memadamkan Gambar dari Komputer Anda

Menyimpan fail gambar yang tidak diperlukan pada komputer perniagaan anda selalunya memakan banyak ruang. Sekiranya anda sering memuat turun gambar dari Web atau memasang program yang memuat naik gambar ke komputer anda, anda mungkin berakhir dengan beribu-ribu gambar yang tersebar di beratus-ratus folder, yang boleh menjejaskan prestasi sistem tanpa memberi faedah sebenarnya kepada pekerjaan anda. Sekiranya anda ingin mengeluarkan gambar dari cakera keras anda, anda boleh melakukannya setelah mengetahui cara mencarinya menggunakan carian Windows.

Cari Fail Gambar

1

Klik butang Mula Windows dan kemudian klik "Komputer" untuk melancarkan Windows Explorer.

2

Klik di dalam kotak carian Windows Explore dan ketik arahan berikut:

jenis: gambar

Ini adalah penapis carian yang memberitahu Windows untuk mencari semua gambar di komputer anda.

3

Benarkan Windows mencari fail gambar; ini mungkin memakan masa kerana Windows memburu semua fail. Tunggu sehingga bar kemajuan hijau yang bergerak di bahagian atas Windows Explorer semasa carian hilang. Windows Explorer memaparkan hasil carian dalam jadual yang mempunyai lajur dengan tajuk. Lajur Nama, misalnya, mengandungi nama fail. Tarikh Diubah, Jenis, Ukuran dan Folder mungkin juga muncul bergantung pada bagaimana anda atau orang lain mengatur tajuk lajur di Windows Explorer. Sekiranya anda melihat senarai empat lajur itu, teruskan ke bahagian seterusnya. Jika tidak, teruskan ke langkah seterusnya dalam langkah ini.

4

Klik kanan tajuk lajur "Nama" untuk melihat menu lungsur turun yang memaparkan tajuk lajur yang tersedia. Cari lajur yang hilang dari senarai empat lajur yang dijelaskan pada langkah sebelumnya. Contohnya, jika anda tidak melihat lajur Jenis, cari "Jenis" di menu lungsur dan klik dua kali. Menu lungsur ditutup dan Penjelajah Windows menambah lajur ke meja. Ulangi proses ini untuk menambahkan lajur lain ke jadual sehingga memaparkan lajur Nama, Tarikh Diubahsuai, Jenis, Saiz dan Folder.

Padamkan Gambar

1

Tentukan bagaimana anda ingin mencari fail gambar untuk dihapuskan. Sekiranya anda ingin mencari fail gambar yang menggunakan ruang cakera keras paling banyak, klik tajuk lajur "Saiz" untuk menyusun fail mengikut ukuran. Sebaliknya, jika anda ingin menghapus fail gambar yang mempunyai jenis fail tertentu, klik tajuk lajur "Jenis" untuk mengelompokkannya mengikut jenis fail.

2

Tinjau senarai fail gambar, klik kanan salah satu yang ingin anda hapus dan klik "Padam." Apabila kotak dialog bertanya sama ada anda mahu memindahkan fail ke Tong Kitar Semula, klik "Ya" untuk memindahkan fail ke Tong Kitar Semula.

3

Pindah ke penjuru kanan sebelah atas Window Explorer dan klik butang “Show the Preview Pane”. Butang ini menghidupkan dan mematikan panel Pratonton. Anda akan mendapati panel ini berguna kerana membolehkan anda melihat gambar tanpa membuka program penampil gambar.

4

Klik gambar dalam senarai hasil carian yang mungkin ingin anda hapus untuk melihatnya di panel Pratonton. Sekiranya anda memutuskan untuk menghapusnya, lakukan dengan menggunakan langkah-langkah yang dijelaskan sebelumnya. Terus melihat dan menghapus fail gambar mengikut keperluan.