Kepentingan Mematuhi Peraturan dan Peraturan di Tempat Kerja

Nampaknya banyak kerja untuk membuat buku panduan dan polisi pekerja. Lagipun, tidakkah pekerja anda tahu bahawa mereka tidak boleh mendiskriminasi rakan sekerja atau memberi ciuman bawahan wanita di pipi? Kenyataannya adalah kebanyakan orang ingin melakukan perkara yang betul, tetapi kadang-kadang mereka tidak mempunyai pengetahuan atau kesedaran diri untuk melakukannya, sehingga anda membuat peraturan. Mematuhi peraturan dan undang-undang di tempat kerja mewujudkan persekitaran di mana pekerja merasa selamat dan selesa untuk melakukan tugas mereka dengan berkesan.

Peraturan Perundangan Diperlukan

Tanpa persoalan, pekerja harus mengikut undang-undang. Tetapi peraturan di tempat kerja mungkin melebihi keperluan undang-undang asas. Sebabnya ialah pemilik perniagaan dan pemimpin tidak mahu meninggalkan tafsiran. Sekiranya seorang lelaki dan wanita berteman di gereja, dan lelaki itu menyambutnya dengan ciuman di pipi, tidak ada yang salah atau tidak sah dengan ini. Walau bagaimanapun, di tempat kerja peraturan untuk tidak mempunyai jenis hubungan seperti ini membantu mencegah tuntutan gangguan seksual yang tidak diingini. Bayangkan jika lelaki itu menjadi bos wanita atau mengawal kenaikan pangkatnya. Bahkan ciuman yang tidak berbahaya di pipi dapat digunakan terhadapnya dan syarikat oleh pekerja yang tidak berpuas hati yang tidak mendapat kenaikan pangkat.

Menjaga maklumat pengguna dan pekerja menjadi rahsia hampir setiap hari dengan pelanggaran internet yang berlaku di organisasi terbesar di dunia. Orang mahu bekerja dan berniaga dengan syarikat yang melindungi data mereka. Penting juga untuk melindungi data proprietari syarikat agar tetap kompetitif di pasaran. Dengan tidak mengamankan komputer atau berkongsi kata laluan, data syarikat berisiko mencuri maklumat, peretasan siber dan perisian hasad. Isu-isu ini menelan belanja berjuta-juta syarikat setiap tahun. Cukup dengan mengikuti protokol keselamatan dapat mengelakkan sebahagian besar masalah.

Manfaat Peraturan dan Peraturan

Dalam pengertian yang paling mendasar, manfaat peraturan dan undang-undang dalam perniagaan adalah bahawa mereka melindungi syarikat. Dengan melindungi pekerja, anda melindungi syarikat dari tuntutan mahkamah. Mengikuti peraturan dan undang-undang membantu pekerja memahami apa yang diharapkan dari mereka dan apa yang akan berlaku sekiranya mereka melanggar peraturan. Ini menjadikan persekitaran pejabat yang stabil di mana orang merasa selamat untuk datang bekerja, menjadi diri sendiri dan menjalankan perniagaan mereka. Hasilnya adalah kurang perolehan, lebih banyak kerja berpasukan dan semangat syarikat yang lebih tinggi.

Bagi syarikat, intinya adalah keuntungan. Ia memerlukan wang untuk merekrut dan menaiki orang baru. Kekurangan inovasi atau ketidakcekapan mengakibatkan masa pengeluaran lebih perlahan, sehingga pendapatan lebih rendah. Semangat syarikat mempunyai kesan langsung terhadap prestasi pekerja. Pekerja yang lebih senang tidak sering memanggil orang sakit atau datang lewat. Orang yang merasa selamat di tempat kerja akan bercakap dengan rakan sekerja untuk menyelesaikan masalah dengan lebih cepat dan berkesan. Oleh itu, dengan meminta semua orang mengikuti peraturan dan undang-undang yang dikomunikasikan dengan betul, pasukan lebih baik; oleh itu, syarikat menjana lebih banyak wang.

Melindungi Pengguna

Apabila pekerja mengikuti peraturan dan undang-undang, pengguna juga mendapat keuntungan. Manfaat pertama adalah bekerja dengan pekerja yang lebih bahagia dan kurang tertekan ketika menjalankan perniagaan dengan syarikat. Manfaat kedua ialah pekerja merasa selesa bahawa mereka dilindungi dan selamat ketika bekerja dengan syarikat. Kedua-duanya membawa kepada kepuasan pelanggan, dan akhirnya, kesetiaan pelanggan. Apabila pelanggan gembira, ada lebih sedikit aduan yang harus ditangani, sehingga menimbulkan semangat syarikat yang lebih besar dan lebih sedikit kos untuk menyelesaikan masalah. Ia mengurangkan pulangan produk dan meningkatkan keuntungan, kerana pulangan, pengisian semula dan berurusan dengan pelanggan yang tidak berpuas hati mempunyai kos kewangan. Mengurangkan dan meminimumkan kos ini membantu meningkatkan keuntungan bersih keseluruhan.

Ia juga membolehkan pelanggan berkongsi pengalaman positif dengan rakan dan keluarga. Semua perkara ini membantu perniagaan berkembang dengan cekap, dan mempunyai reputasi positif. Orang suka berniaga dengan syarikat yang mereka percayai dan sukai. Sekiranya pasukan anda mengikuti peraturan dan undang-undang, ini adalah langkah pertama untuk membina imej awam yang lebih besar untuk berjaya.