Cara Nota Kaki di Excel

Menyusun spreadsheet Excel untuk mengesan pendapatan, perbelanjaan, waktu kerja pekerja atau maklumat lain syarikat anda mungkin kelihatan seperti wilayah yang biasa, terutamanya jika anda telah menggunakan program Microsoft Office lain seperti Word. Kadang-kadang, Excel berbeza dengan program ini, dan jika anda mencari ciri nota kaki automatik Word, anda mungkin merasa sedikit tersesat. Ini tidak terdapat di Excel, tetapi ini tidak bermaksud anda tidak dapat menggunakan fitur yang sama pada spreadsheet anda. Nota kaki di Excel memerlukan penyelesaian yang mudah, tetapi semua pilihan ada dan sedia untuk membantu anda melengkapkan hamparan anda dengan nota kaki yang diinginkan.

1

Mulakan Excel dan buka hamparan yang ingin anda gunakan dengan nota kaki.

2

Klik tab "Masukkan", dan kemudian klik butang "Header & Footer" pada pita.

3

Klik butang "Custom Footer" di tengah-tengah tetingkap tetingkap Penyediaan Halaman.

4

Klik ke bahagian di mana anda mahu butiran nota kaki muncul di hamparan Excel, seperti "Bahagian kiri." Taipkan nombor yang sesuai dengan nota kaki. Sekiranya ini adalah nota kaki pertama anda, ketik “1” dan kemudian taipkan nota kaki.

5

Tekan "Enter" untuk turun ke baris baru. Taipkan nombor seterusnya, seperti "2," dan taipkan nota kaki. Teruskan sehingga semua nota kaki ditaip, kemudian klik butang "OK" untuk menutup tetingkap Footer. Klik “OK” sekali lagi untuk menutup tetingkap Penyediaan Halaman dan kembali ke hamparan Excel.

6

Klik tab "Fail" dan pilih "Cetak." Kerana nota kaki anda tidak akan muncul di hamparan Excel, ini adalah cara untuk anda menyemak kerja anda. Lihat di kanan bawah tetingkap pratonton pada skrin Cetak untuk melihat nota kaki anda. Klik tab "Fail" tanpa mengklik butang "Cetak" untuk kembali ke hamparan.

7

Tatal ke sel di mana anda ingin menambah nota kaki pertama. Klik kursor selepas watak terakhir dalam sel. Taipkan nombor nota kaki pertama, sepadan dengan nombor di footer. Sekiranya ini adalah nota kaki yang paling hampir dengan permulaan hamparan, ia harus menjadi nombor satu.

8

Sorot nombor yang baru anda taip. Klik tab "Laman Utama". Klik "Panah Bawah" kecil di sudut kanan bawah bahagian Fon pita. Klik pada kotak "Superscript" untuk memasukkan tanda centang, kemudian klik "OK." Nota kaki mengambil penampilan tradisional, kecil dan sedikit lebih tinggi berbanding teks biasa.

9

Ulangi proses untuk menambahkan nombor untuk setiap nota kaki yang anda taip di footer.