Bolehkah Anda Melakukan FaceTime Dengan Skype?

FaceTime Apple membawa sembang video ke peranti iOS setelah Skype melancarkan aplikasi mudah alihnya untuk iOS. FaceTime kemudian tersedia dalam versi desktop untuk komputer Mac yang menjalankan OS X Snow Leopard atau lebih baru, sementara Skype untuk Mac telah ada selama bertahun-tahun. Walaupun tentu saja senang menggunakan FaceTime dengan Skype dan sebaliknya, sekatan khusus menghalang anda daripada dapat melakukan ini.

Gambaran Keseluruhan FaceTime

FaceTime tersedia untuk kedua-dua peranti Mac OS X dan iOS seperti iPhone, iPod touch dan iPad. FaceTime adalah aplikasi asli pada peranti iOS dan oleh itu percuma. Pada masa penerbitan, FaceTime untuk Max OS X tersedia dengan harga $ 1 di Mac App Store. Sekiranya anda menggunakan iPhone, anda boleh memulakan sembang video FaceTime dengan seseorang di tengah-tengah panggilan telefon. Anda hanya boleh menggunakan FaceTime dengan kenalan yang mempunyai aplikasi desktop atau peranti iOS yang menjalankan iOS 4 atau lebih baru.

Gambaran Keseluruhan Skype

Skype, yang diperoleh oleh Microsoft pada tahun 2011, adalah aplikasi VoIP percuma dengan ciri tambahan berbayar. Ciri-ciri percuma termasuk pesanan segera, sembang video, persidangan audio, perkongsian skrin dan perkongsian fail. Ciri berbayar di Skype merangkumi harga murah ke nombor telefon luar negara, sembang video kumpulan dan perkongsian skrin kumpulan. Skype tersedia untuk Windows, Mac OS X, Linux, iOS dan Android. Skype untuk sistem operasi mudah alih tidak menawarkan perkongsian fail atau perkongsian skrin. Sesiapa sahaja boleh memuat turun Skype dan menggunakannya setelah membuat nama pengguna Skype secara percuma.

Keserasian

FaceTime dan Skype kedua-duanya tersedia untuk iOS dan Mac OS X, tetapi kerana ia adalah aplikasi berasingan yang memerlukan akaun yang berasingan, anda tidak dapat menggunakannya bersama-sama. Sekiranya anda menggunakan Mac, anda boleh menggunakan kedua-dua aplikasi pada masa yang sama tetapi anda masih tidak dapat menggunakan kamera web dan mikrofon anda dengan kedua-duanya. Anda boleh menghantar mesej segera di Skype semasa anda bersembang video di FaceTime, tetapi selama menggunakan FaceTime, Anda tidak dapat menggunakan mikrofon atau kamera web di Skype.

Perbezaan Utama

FaceTime secara teknikal adalah aplikasi VoIP seperti Skype, tetapi tidak menawarkan ciri yang sama. FaceTime hanya menampilkan sembang video dengan kenalan yang menggunakan peranti Apple yang menjalankan iOS 4 atau lebih tinggi atau FaceTime pada Mac. Anda tidak boleh menggunakan FaceTime dengan seseorang yang tidak memenuhi syarat keserasian ini. FaceTime tidak termasuk pesanan segera, persidangan audio, perkongsian fail atau perkongsian skrin - semuanya tersedia di Skype.