Cara Membuat Akaun Facebook Profesional

Fokus utama Facebook adalah untuk membantu ahli tetap berhubung dengan orang yang sudah mereka kenal. Sekarang ia adalah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, Facebook menjana pendapatan seperti perniagaan lain. Salah satu cara raksasa rangkaian sosial melakukan ini adalah untuk mendorong syarikat dan profesional membuat halaman perniagaan dan mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka kepada ahli Facebook. Dengan lebih daripada 900 juta pengguna berdaftar pada April 2012, iklan di Facebook dapat meningkatkan pendapatan untuk amalan profesional anda dengan menarik pelanggan baru. Walaupun anda memilih untuk tidak beriklan di Facebook, membuat halaman perniagaan untuk amalan anda dan mempromosikannya secara aktif akan mendapat pendedahan lebih lanjut untuk anda dan perkhidmatan yang anda tawarkan.

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman utama Facebook.com. Klik pautan "Buat Halaman" di bawah butang "Daftar". Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Facebook, log keluar untuk melihat halaman utama ini.

2

Klik ikon "Artis, Band atau Tokoh Awam" di bawah header Buat Halaman. Senarai drop-down muncul yang mendorong anda memilih kategori. Tatal senarai dan pilih kategori yang paling tepat menggambarkan amalan profesional anda. Senarai ini merangkumi beberapa pilihan pekerjaan profesional termasuk Doktor dan Peguam.

3

Masukkan nama anda di "Field Name" dan klik kotak centang di sebelah pautan "Saya setuju dengan Syarat Halaman Facebook". Baca halaman Syarat Halaman Facebook sebelum mendaftar untuk akaun Facebook profesional anda. Sekiranya anda mengklik pautan "Syarat Halaman Facebook", tetingkap pop timbul akan muncul sehingga anda dapat menyemak syarat sebelum meneruskan.

4

Klik butang "Bermula".

5

Klik pautan "Saya sudah mempunyai Akaun Facebook" jika anda sudah mempunyai akaun Facebook peribadi dan ingin memautkannya ke akaun profesional anda. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan akaun peribadi anda, cukup masukkan nama pengguna dan kata laluan e-mel anda, kemudian klik "Log Masuk." Sekiranya anda ingin membuat akaun profesional baru atau tidak mahu memautkan ke akaun peribadi anda, klik pilihan "Saya tidak mempunyai akaun Facebook".

6

Masukkan alamat e-mel anda di bidang "E-mel" dan kemudian masukkan kata laluan untuk akaun anda di bidang "Kata Laluan Baru" jika anda sedang membuat akaun profesional baru. Pilih Bulan, Hari dan Tahun hari lahir anda dalam senarai juntai bawah yang sesuai.

7

Masukkan kata keterangan keselamatan yang dipaparkan di kotak "Pemeriksaan Keselamatan" di bidang "Teks di dalam kotak". Masukkan teks persis seperti yang tertera di kotak dan gunakan huruf besar, spasi atau simbol seperti yang ditunjukkan.

8

Klik label "Saya telah membaca dan menyetujui Syarat Penggunaan dan Dasar Privasi" dan kemudian klik "Daftar Sekarang."

9

Lancarkan perisian e-mel anda atau log masuk ke peti masuk mel Web anda. Buka mesej e-mel dari Facebook dengan subjek "Tindakan diperlukan: Sahkan Akaun Facebook Anda" dan kemudian klik pautan pengaktifan di dalam mesej untuk mengaktifkan akaun anda. Facebook mengarahkan anda ke halaman di mana anda boleh terus menyiapkan akaun profesional anda secara automatik.

10

Klik pautan "Muat Naik dari Komputer" setelah membuat akaun baru dan mengesahkannya untuk memuat naik foto profil.

11

Lihat ke folder di komputer anda yang mengandungi gambar yang ingin anda gunakan sebagai gambar profil untuk akaun profesional anda. Sorot nama fail gambar atau gambar kecil dan klik "Buka." Tunggu beberapa saat sehingga Facebook memuat naik gambar dan memaparkannya di kotak pratonton. Klik "Simpan Foto" dan "Seterusnya."

12

Masukkan keterangan ringkas mengenai amalan profesional atau perniagaan anda di halaman "Tentang" di kotak dengan label yang berbunyi, "Sila berikan beberapa maklumat asas mengenai Nama Anda" - di mana "Nama Anda" adalah nama yang Anda gunakan untuk membuat akaun profesional. Masukkan maklumat mengenai pendidikan, pengalaman atau maklumat lain yang berkaitan dengan latihan anda.

13

Masukkan alamat laman web peribadi atau profesional anda di kotak kecil yang disediakan untuk tujuan tersebut. Klik butang "Simpan Maklumat".

14

Masukkan kata alamat Web Facebook untuk akaun profesional anda. Contohnya, jika nama anda "John Doe" dan anda seorang peguam yang berada di New York, anda mungkin ingin memasukkan "JohnDoeLawyerNewYork" atau yang serupa. Anda mesti memasukkan nama unik dan nama yang belum digunakan di rangkaian Facebook. Sekiranya anda memasukkan kata alamat Web Facebook yang sudah digunakan, Facebook akan meminta anda memasukkan yang baru. Klik butang "Tetapkan Alamat" untuk menyelesaikan penyiapan akaun Facebook profesional anda dan paparkan halaman profil barunya.