Cara Menyelesaikan Masalah Pemancar Tanpa Wayar Microsoft

Beberapa tetikus dan papan kekunci tanpa wayar Microsoft termasuk pemancar yang membolehkan komputer berkomunikasi dengan periferal sasaran melalui Bluetooth. Transceiver menghubungkan ke port bus bersiri universal dan memasangkan peranti dengan PC, yang membolehkan stesen kerja menggunakan fungsi tetikus atau papan kekunci tanpa pernah menyambungkannya secara langsung. Kemudahalihan yang ditawarkan periferal tanpa wayar sangat berguna untuk profesional perniagaan dalam perjalanan, tetapi alat pemancar yang disertakan dengan peranti ini tidak mempunyai jangka hayat yang panjang. Sekiranya Windows gagal mengesan pemancar atau jika masalah berlaku semasa cuba menggunakan peranti, selesaikan masalah komponen untuk menentukan sama ada perkakasannya rosak.

1

Sambungkan pemancar wayarles ke port USB yang tersedia. Hidupkan komponen, jika berkenaan. Klik "Mula | Panel Kawalan | Perkakasan dan Suara | Peranti Bluetooth."

2

Pilih tab "Pilihan" dan kemudian sahkan "Benarkan Peranti Bluetooth Mencari Komputer Ini" dan "Benarkan Peranti Bluetooth Menyambung ke Komputer ini" dipilih.

3

Nyahpilih "Matikan Penyesuai Bluetooth" dan kemudian klik "OK." Dari Perkakasan dan Suara, klik "Pengurus Peranti."

4

Klik dua kali "Radio Bluetooth" dan kemudian klik dua kali pemancar tanpa wayar. Periksa tab Umum untuk mesej ralat. Cari kod ralat, jika ada, di laman Sokongan Microsoft (lihat pautan di Sumber) untuk mengetahui cara menyelesaikan masalah tersebut.

5

Klik tab "Pemacu" dan kemudian klik "Nyahpasang" jika tidak ada mesej ralat yang muncul di tab Umum. Putuskan pemancar dari komputer dan kemudian mulakan semula PC.

6

Sambungkan semula pemancar tanpa wayar Microsoft selepas menghidupkan semula mesin. Windows harus memasang semula peranti ke komputer.

7

Nyalakan semula komputer dan masuk ke program persediaan jika Windows gagal mengesan transceiver sama sekali. Ikuti arahan pada skrin boot untuk mengakses BIOS.

8

Gunakan kekunci arah untuk mencari setiap menu untuk pilihan seperti "Pengawal USB" atau "USB 2.0." Pilih pilihan dan gunakan kekunci "PgUp" dan "PgDn" atau "+" dan "-" untuk mengkonfigurasi tetapan sebagai "Diaktifkan."

9

Tekan "F10" untuk menyimpan dan berhenti. Sambungkan transceiver tanpa wayar ke port lain di komputer. Sekiranya Windows masih gagal mengesan peranti, transceiver mungkin rosak.