Apakah Jenis Penilaian Prestasi Yang Berbeza?

Penilaian prestasi pekerja ada sehingga anda dapat memiliki cara untuk mengesan kemajuan pekerja. Nampaknya kemajuan penjejakan tidak penting bagi setiap perihal pekerjaan, namun, memahami di mana pekerja berprestasi dengan baik dan di mana kelemahan ada sangat penting bagi pertumbuhan syarikat dan kepuasan pekerja jangka panjang. Jenis penilaian prestasi yang berbeza membantu mengenal pasti aspek kejayaan pekerja yang berbeza.

Skala Penarafan Piawai

Skala penilaian mengambil tingkah laku, tujuan dan sifat tertentu dan menjaringkannya mengikut skala. Setiap pekerja atau ahli pasukan dinilai berdasarkan standard yang sama memberikan pandangan mengenai pemain pasukan utama bukan hanya individu. Skala penilaian biasanya berdasarkan angka, contohnya menggunakan skala satu hingga lima dengan lima menjadi prestasi terbaik. Ada kemungkinan skala penilaian hanya menilai sesuatu sebagai "buruk, standard, dan cemerlang", atau sesederhana "boleh diterima atau tidak dapat diterima."

Penilaian Penilaian Kendiri

Anda mungkin tidak mahu membuang masa untuk menilai diri sekiranya anda memahami bahawa semua orang akan menilai diri mereka dengan skor tinggi. Pekerja sangat menyedari di mana mereka cemerlang dan di mana mereka berjuang. Mendapatkan penilaian kendiri memberi anda gambaran mengenai pemikiran mereka. Anda mungkin tidak melihat dari sudut pengurusan bahawa seseorang sedang bergelut dengan kemahiran komputer, tetapi penilaian kendiri dapat menunjukkan kepada anda kekurangan keyakinan seseorang terhadap bidang ini.

Adalah berguna apabila pekerja menilai diri mereka mengikut standard skala yang sama dengan pengurus menilai mereka. Ini membantu kepimpinan dan pekerja melihat jurang dalam pemahaman prestasi. Sebagai sebahagian daripada penilaian kendiri, minta pekerja menetapkan matlamat mereka sendiri untuk bulan atau suku berikutnya. Ini membantu para pengurus mendapatkan sokongan mengenai matlamat dari pekerja dan juga melihat apa motivasi pekerja untuk mencapai kejayaan yang lebih besar.

Maklum Balas 360 darjah

Gaya penilaian ini lebih memakan masa daripada kaedah penilaian yang lain, kerana memerlukan maklum balas dari semua orang yang bekerja dengannya. Kaedah maklum balas 360 darjah melihat prestasi dengan mendapatkan ulasan daripada pengurus, rakan sekerja, pekerja bawahan dan metrik lain yang dilakukan oleh data penjualan atau maklum balas pelanggan. Ia mengambil pandangan pekerja secara holistik dari tahap prestasi dan tingkah laku. Kaedah semakan ini adalah kaedah yang baik untuk melihat sama ada pekerja adalah calon yang baik untuk kenaikan pangkat dan kepimpinan.

Pengurusan mengikut Objektif

Kaedah penilaian prestasi ini biasa dilakukan di kalangan kakitangan penjualan tetapi tidak terhad kepada jabatan tersebut. MOB mengkaji prestasi berdasarkan sejauh mana pekerja memenuhi matlamatnya. Matlamat boleh merangkumi nombor penjualan, mesyuarat tarikh akhir atau pensijilan baru. Anda boleh melihat matlamat dan melihat dengan jelas sama ada pekerja memenuhi matlamat atau tidak. Ini adalah kaedah penilaian yang sangat hitam dan putih.

Petua

Pastikan penilaian prestasi dijalankan secara konsisten. Sekiranya anda menetapkan penilaian setiap suku tahun, pastikan untuk melakukan ini agar para pekerja mengharapkan dan bersiap sedia untuk membuat penilaian. Tindakan yang tidak konsisten menjadikannya tinjauan tidak penting.