Bagaimana Mendapatkan Lesen Saya untuk Menjual Insurans Kereta

Menjual insurans kereta memerlukan lesen insurans harta tanah dan korban. Lesen adalah keadaan khusus dengan syarat pelesenan yang dipelihara oleh setiap jabatan insurans negeri. Anda perlu memenuhi syarat jam kursus, lulus peperiksaan dan menjadi "dilantik" dengan syarikat insurans untuk menjual insurans kereta. Sebilangan besar negeri mempunyai syarat umur 18 tahun ke atas.

Jabatan Insurans Negeri

Oleh kerana insurans ditadbir oleh entiti negeri, keperluan berbeza dari negeri ke negeri. Periksa dengan jabatan insurans negeri atau pesuruhjaya insurans anda untuk menentukan jumlah tepat waktu pendidikan pra-perlesenan yang diperlukan, asas peperiksaan termasuk jangka masa dan skor serta yuran pendaftaran untuk negeri anda. Anda boleh lulus peperiksaan tanpa dikaitkan dengan syarikat insurans tertentu, walaupun beberapa agensi insurans bersedia membayar untuk keperluan perlesenan. Selain mengikuti kelas pra-perlesenan dan peperiksaan, anda perlu melengkapkan permohonan dengan negeri yang merangkumi pemeriksaan latar belakang dan cap jari dan membayar sebarang yuran yang sesuai untuk negeri anda.

Kerja Kursus Pra-Perlesenan

Kerja kursus pra-perlesenan dilakukan sama ada di persekitaran kelas atau dalam talian. Anda mesti mencari vendor yang telah diluluskan dan hadir selama berjam-jam untuk layak mendapat pelesenan. Contohnya, di California, anda memerlukan 40 jam waktu kelas pra-perlesenan dan etika 12 jam lagi. Sekiranya anda menghadiri kelas secara langsung, anda log masuk dan log keluar untuk menunjukkan bahawa anda berada di sana sepanjang masa.

Sekiranya anda mengikuti kursus dalam talian, program ini akan memantau kemajuan anda. Negeri lain mempunyai syarat lain. Hawaii hanya memerlukan 24 jam kerja dan etika 12 jam. Pendaftar kelas melaporkan jam anda ke jabatan insurans setelah berjaya menyelesaikan kelas.

Lulus Peperiksaan

Setiap negeri mengeluarkan peperiksaannya sendiri, dan anda mesti memenuhi syarat minimum. Ujian proktorata ini diberikan di pusat ujian. Di California, anda lulus dengan skor 60 peratus, sementara di Hawaii, anda mesti menjawab sekurang-kurangnya 75 peratus jawapan dengan betul pada peperiksaan pilihan ganda dua jam. Bersedia untuk menghadapi peperiksaan dengan mengikuti ujian praktik yang dikeluarkan oleh penyedia pra-perlesenan anda.

Jadualkan peperiksaan dan bersiaplah untuk suasana yang diprogramkan. Pakailah pakaian yang selesa tetapi elakkan hoodie atau barang kemas dengan banyak poket. Semua barang peribadi ditinggalkan di loker di luar bilik ujian.

Dilantik untuk Menjual Insurans

Setelah anda menyelesaikan permohonan, pemeriksaan latar belakang dan proses pra-perlesenan dan lulus peperiksaan, anda boleh menghubungi agensi insurans untuk "dilantik" - istilah yang bermaksud anda dibenarkan menjual produk mereka. Ketahui jenis ejen yang anda mahukan: Ejen tawanan menjual hanya satu produk syarikat, sementara broker menjual insurans dari banyak syarikat. Sebagai contoh, ejen insurans yang bekerja di State Farm adalah ejen tawanan dan hanya boleh menjual produk State Farm.

Sekiranya anda sebelum ini dilesenkan di negeri lain, tanyakan mengenai perjanjian timbal balik yang membolehkan anda membuat perjanjian di seluruh negeri. Sebagai contoh, Hawaii membenarkan ejen insurans California mendapatkan lesen bukan pemastautin tanpa peperiksaan tambahan atau syarat pendidikan.