5 Strategi Jual Berkesan

Memahami dan melaksanakan strategi penjualan yang berkesan sangat penting untuk perniagaan dari pelbagai saiz. Sekiranya seorang pengusaha atau pasukan penjualannya tidak memiliki kemahiran yang diperlukan untuk memulakan dan menutup penjualan, syarikat itu boleh kehilangan wang dan merosakkan reputasinya. Sama ada anda menjual gaun pengantin atau penyalin iklan, strategi penjualan anda akan mempengaruhi sama ada pelanggan anda memutuskan untuk membuat pembelian dari anda atau pesaing anda.

Ketahui Produk Anda

Strategi penjualan paling laris yang relevan dengan industri, atau jurujual, adalah anda harus tahu apa yang anda jual. Sekiranya anda tidak mengetahui ciri dan faedah produk atau perkhidmatan yang anda jual, anda tidak akan dapat menjawab soalan pelanggan atau menangani bantahan. Biasakan diri anda dengan produk dan perkhidmatan yang anda jual dengan membaca brosur pemasaran dan surat penjualan yang disertakan, menguji produk atau perkhidmatan dan dengan mengajukan pertanyaan kepada pengurus anda mengenai produk tertentu.

Tunjukkan, Jangan Beritahu

Pelanggan ingin mengetahui tentang ciri dan faedah produk atau perkhidmatan, tetapi mereka lebih kagum apabila mereka dapat melihat produk atau perkhidmatan tersebut beraksi. Sekiranya anda memiliki kedai ais krim, anda boleh menawarkan sampel produk, sementara jika anda menawarkan penyelesaian pengurusan masa dalam talian kepada usahawan, anda boleh memberi mereka akses percubaan ke program ini. Apabila pelanggan dapat meneroka produk atau perkhidmatan, mereka dapat memperoleh idea yang lebih baik tentang bagaimana ia sesuai dengan kehidupan mereka. Ini juga menjadikan proses penjualan berjalan lancar.

Fahami Pelanggan Sasaran Anda

Pengguna mempunyai keinginan dan keperluan yang berbeza yang menjadikan mereka tertarik pada produk, perkhidmatan dan syarikat tertentu. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan mengenai pelanggan sasaran anda, anda dapat mengenal pasti keperluan mereka dengan mudah dan membantu mereka mencari jalan penyelesaian. Setiap syarikat mempunyai pelanggan ideal yang ingin disasarkan dan diperolehnya. Ciri-ciri seperti umur, tahap pendapatan, status perkahwinan, tahap pendidikan, lokasi geografi, hobi dan minat membantu syarikat menentukan pasaran mereka.

Dapatkan Rujukan dari Pelanggan Sedia Ada

Pelanggan berulang dapat membantu perniagaan menjadi menguntungkan, tetapi lebih baik lagi, mendapatkan rujukan dapat membantu perniagaan berkembang dan membina reputasinya. Sertakan menghasilkan rujukan ke dalam proses penjualan anda untuk memaksimumkan keuntungan anda. Anda boleh memulakan program rujukan yang mendorong pelanggan anda yang ada untuk menyarankan perniagaan anda kepada rakan mereka, sehingga mereka dapat memanfaatkan potongan harga.

Harga Bersaing

Penetapan harga memainkan peranan penting dalam sama ada banyak pengguna membuat pembelian, jadi penting bahawa strategi strategi penjualan anda merangkumi penetapan harga secara kompetitif. Walaupun anda tidak perlu membuat harga lebih rendah daripada atau setanding dengan pesaing anda, anda harus mengetahui harga tetap dan harga jualan untuk produk dan perkhidmatan. Anda boleh memilih untuk memberi harga yang lebih tinggi, tetapi anda mesti memastikan bahawa anda dapat menyampaikan nilai dalam membayar lebih banyak untuk apa yang anda tawarkan. Manfaat tambah nilai mungkin termasuk jaminan lanjutan atau jaminan seumur hidup, tahap kepakaran anda atau kualiti produk anda.