Cara Mengeksport Sesuatu ke Excel

Banyak aplikasi menyokong data dan melaporkan eksport ke format hamparan Microsoft Excel. Sebilangan besar alat pengurusan kenalan, seperti yang disertakan dengan aplikasi pelanggan e-mel serta program pengurusan akaun dan aplikasi perakaunan, membolehkan anda mengeksport ke fail ke format CSV atau XLS untuk Excel. Malah aplikasi tinjauan berasaskan Web seperti Survey Monkey menyediakan eksport data Excel. Sekiranya aplikasi sumber anda mengeksport data dalam format XLS, anda boleh membuka jenis fail ini dalam aplikasi Excel tanpa mengimport data. XLS adalah format fail Excel asli. Jika tidak, eksport data sebagai format fail CSV.

Eksport Kenalan dari Gmail

1

Log masuk ke akaun Gmail anda, dan kemudian klik pilihan "Kenalan" di menu atas untuk membuka kenalan Gmail anda.

2

Klik menu lungsur "Lagi", kemudian klik "Eksport". Halaman Eksport dipaparkan.

3

Klik pada kumpulan kenalan untuk mengeksport, atau klik "Semua" untuk mengeksport semua kenalan.

4

Klik pilihan "Outlook CSV" untuk mengeksport data ke fail CSV yang sesuai dengan Microsoft.

5

Klik "Eksport", kemudian klik "Simpan ke Cakera." Klik "OK." Lihat ke lokasi di mana fail akan disimpan, kemudian klik "OK." Kenalan Gmail anda dieksport ke format CSV untuk Excel.

Eksport Respons dari Survey Monkey

1

Buka papan pemuka "Survei Saya" di penyemak imbas Web, dan kemudian klik pilihan "Analisis" di sebelah tinjauan untuk dieksport. Halaman ringkasan untuk tinjauan terpilih akan dipaparkan.

2

Klik pilihan "Muat turun Respons", kemudian klik pilihan fail eksport. Klik "Semua Respons yang Dikumpulkan" untuk mengeksport semua respons, atau klik "Ringkasan" untuk mengeksport laporan ringkasan. Tandakan kotak centang "Sertakan Respons Terbuka" di bahagian Ringkasan untuk mengeksport data ini bersama dengan ringkasan jika dikehendaki.

3

Klik format untuk eksport. Anda dapat mengklik "CSV" untuk mengeksport file ke dalam file teks yang dipisahkan dengan koma, atau Anda dapat mengklik "XLS" untuk mengekspor data ke file yang dapat Anda buka dengan Excel tanpa mengimpor file ke dalam aplikasi.

4

Klik pilihan "Permintaan Muat Turun". Fail eksport dihasilkan dan dimampatkan ke dalam fail ZIP. Senarai Muat turun Respons dibuka.

5

Klik pautan "Muat turun" di sebelah fail eksport baru. Folder Muat turun anda dibuka.

6

Klik dua kali fail ZIP untuk mengekstrak fail CSV atau XLS dari arkib. Import fail CSV ke dalam Excel, atau buka fail XLS sebagai hamparan di Excel.

Eksport Data Kempen dari Google AdWords

1

Log masuk ke akaun Google AdWords anda, dan buka Editor AdWords.

2

Klik "Fail" di menu navigasi atas, dan kemudian klik "Eksport Spreadsheet (CSV)." Senarai pilihan eksport terbuka. Klik "Eksport Seluruh Akaun" untuk mengeksport semua data kempen. Klik "Eksport Kempen dan Kumpulan Iklan Terpilih" untuk memilih dan mengeksport data tertentu. Klik "Eksport Kempen Semasa," "Eksport Kumpulan Iklan Semasa" atau "Eksport Paparan Semasa" untuk mengeksport data aktif anda. Kotak dialog Simpan Fail dibuka.

3

Ketik nama untuk fail eksport ke dalam kotak "Nama Fail", dan kemudian klik butang "Eksport". Fail CSV dieksport dan disimpan ke cakera keras anda. Import fail CSV ke Excel.

Import ke Excel

1

Buka spreadsheet baru di Microsoft Excel, dan kemudian klik tab "Data" di menu atas.

2

Klik pilihan "Dapatkan Data Luaran", lalu klik "Import File Teks."

3

Klik kotak drop-down "Files of Type", kemudian klik pilihan "All Files ( . )".

4

Semak imbas ke dan klik pada fail CSV, kemudian klik "Import". Wizard Import Teks dilancarkan.

5

Klik butang radio "Terhad" jika butang tidak diaktifkan, kemudian klik "Seterusnya."

6

Klik "Koma" sebagai pembatas, kemudian klik "Seterusnya." Sahkan bahawa format data setiap baris diatur ke pilihan "Teks".

7

Klik "Selesai." Fail CSV diimport ke Excel dan dipaparkan dalam format hamparan.