Apakah Tujuan Organisasi Bukan Untung?

Organisasi bukan untung wujud untuk puluhan tujuan. Satu kesamaan yang mereka ada ialah tujuannya bukan untuk menyelaraskan poket orang. Organisasi bukan untung mengumpulkan wang tetapi mereka membelanjakannya untuk memajukan misi mereka, bukan untuk memberi manfaat kepada penderma atau pengasas. Mereka dibenarkan membayar pekerja.

Tujuan bukan untung termasuk memberi makan kepada gelandangan, menguruskan persatuan perniagaan dan memberitakan Injil. IRS menyenaraikan lebih daripada dua lusin jenis bukan untung bebas cukai.

Mengapa Menjadi Bukan Untung?

Menjadi bukan untung melayani dua tujuan kewangan yang penting. Organisasi bukan untung dikecualikan daripada beberapa cukai, yang merupakan kelebihan besar. Sebuah muzium yang dijalankan sebagai usaha untung, misalnya, harus membayar cukai harta tanah di atas tanah dan bangunannya. Itu boleh menghabiskan banyak wang setiap tahun.

Sekiranya syarikat bukan untung memenuhi standard IRS untuk derma yang dikecualikan cukai, ia juga dikecualikan daripada cukai pendapatan persekutuan. Sesiapa sahaja yang menyumbang boleh memberikan sumbangan atas cukai mereka. Itulah insentif bagi orang untuk membuka dompet mereka.

Jenis Organisasi Amal

Organisasi amal adalah organisasi nirlaba yang tujuannya adalah untuk memberi manfaat kepada masyarakat umum. Kaedah, tujuan dan isu mereka beragam: memerangi pemerdagangan seks, mengumpulkan dana untuk kolej dan universiti, menganjurkan penyakit mental atau memerangi perkahwinan gay. Bersikap amal tidak bermaksud semua orang setuju dengan agenda mereka, atau dengan kaedah yang mereka gunakan.

Organisasi Keagamaan dan Kepercayaan

Sebilangan besar badan keagamaan - gereja, rumah ibadat, kumpulan Islam, dan sebagainya - memenuhi syarat sebagai organisasi bukan untung. Tujuan mereka biasanya berkisar pada kepercayaan mereka. Itu termasuk mencari orang yang baru bertobat, mengadakan upacara keagamaan, menasihati orang yang berada dalam masalah dan kadang-kadang menawarkan sokongan kewangan kepada anggota yang memerlukan.

Seni dan Budaya

Tidak seperti Broadway atau Hollywood, teater komuniti di seluruh negara biasanya beroperasi sebagai organisasi bukan untung. Manfaat orang ramai yang mereka berikan adalah hiburan yang mereka hasilkan. Syarikat orkestra dan balet tempatan juga menjadikan diri mereka sebagai bukan untung. Muzium Amerika juga bukan untung.

Di kebanyakan dunia, muzium mendapat dana mereka dari pemerintah. Di Amerika Syarikat, muzium mengumpulkan sumber pembiayaan termasuk geran kerajaan, sumbangan awam dan aktiviti perniagaan seperti restoran muzium dan kedai hadiah. Tidak perlu membayar cukai ke atas dana yang dikumpulkan adalah pertolongan besar.

Dewan Perniagaan dan Lembaga Pengarah

Dewan Perniagaan adalah kumpulan perniagaan yang berusaha untuk mempromosikan dan memperbaiki persekitaran perniagaan di bandar atau daerah mereka. Walaupun ahli mengharapkan ini memberi keuntungan kepada mereka secara kewangan, mereka sebenarnya tidak mendapat bahagian dari dewan kamar. Ia layak sebagai organisasi bukan untung. Papan perdagangan yang mengatur sendiri pelbagai industri - memastikan perlakuan yang adil bagi semua syarikat dalam industri ini - juga beroperasi sebagai organisasi nirlaba.

Bukan Untung vs. Dikecualikan Cukai

Walaupun banyak organisasi bukan untung juga merupakan organisasi pengecualian cukai IRS, mungkin bukan organisasi nirlaba dan tidak memenuhi standard ini. Status bukan untung ditentukan oleh undang-undang negeri, bukan IRS. Organisasi yang aktif secara politik, melobi pemerintah untuk meluluskan undang-undang tertentu, mungkin memenuhi syarat sebagai organisasi nirlaba. Itu tidak akan menjadikan kelas bebas cukai dengan IRS.