Cara Memasang Windows pada MacBook Air

Menggunakan perisian virtualisasi untuk menjalankan Microsoft Windows dari dalam sistem operasi OS X asli MacBook Air anda mungkin mudah dilakukan apabila pekerjaan anda memerlukan penggunaan fail atau perisian yang memerlukan Windows, tetapi persekitaran Windows yang virtual akan menjadi lambat dan dapat membeku di bawah banyak beban. Memasang Windows pada partition lain dari cakera keras MacBook Air anda akan membolehkan Windows berfungsi dengan penuh kekuatan dengan akses penuh ke perkakasan komputer riba anda. Utiliti Boot Camp Apple mempermudah prosesnya sehingga sesiapa yang mempunyai cakera pemasangan Windows dapat melakukan boot dua kali pada Windows dan OS X pada MacBook Air.

1

Pasangkan pemacu CD / DVD anda ke MacBook Air anda, kemudian masukkan DVD kosong ke pemacu optik.

2

Klik pada ikon Finder di bahagian paling kiri Dock anda, dan kemudian klik pada folder "Applications" di bar sisi kiri tetingkap Finder yang muncul.

3

Buka folder "Utiliti" di folder Aplikasi anda. Folder Utiliti akan berada di bahagian bawah folder Aplikasi anda.

4

Klik dua kali pada "Boot Camp Assistant" untuk melancarkan aplikasi yang akan membantu anda memasang Windows.

5

Klik butang "Teruskan" pada tetingkap Boot Camp Assistant pertama, dan kemudian pilih butang radio di sebelah "Muat turun perisian sokongan Windows untuk Mac ini."

6

Klik butang "Teruskan" di bahagian bawah skrin anda, kemudian masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk membiarkan MacBook Air anda memuat turun pemacu yang akan membantu Windows berjalan lancar di komputer riba anda.

7

Tunggu sehingga Boot Camp Assistant selesai memuat turun pemacu, kemudian pilih butang radio di sebelah "Burn a Copy to CD or DVD."

8

Klik "Teruskan" untuk membakar pemacu ke cakera kosong anda. Klik butang "Teruskan" sekali lagi apabila proses pembakaran selesai.

9

Keluarkan cakera ke mana anda membakar pemacu dan ketepikan untuk kemudian, kemudian masukkan cakera pemasangan Windows anda.

10

Klik pada grafik yang menunjukkan pembahagian ruang cakera keras anda antara OS X dan Windows, kemudian seret ke kiri atau kanan untuk menambah atau mengurangkan ukuran partisi Windows yang anda inginkan. Anda juga boleh mengklik butang "Divide Equally" untuk memberikan separuh ruang cakera keras anda ke OS X dan separuh lagi ke Windows. Klik butang "Partition".

11

Klik butang "Mula Pemasangan" setelah Boot Camp Assistant selesai mengasingkan cakera keras anda. MacBook Air anda dimulakan semula dan boot dari cakera pemasangan Windows.

12

Ikuti arahan pada skrin untuk menyelesaikan pemasangan Windows anda, pilih partisi berlabel "BOOTCAMP" ketika ditanya "Di mana anda ingin memasang Windows?"

13

Masukkan cakera ke mana anda membakar pemacu ke pemacu optik anda, dan kemudian jalankan "Setup.exe" dari cakera.

14

Ikuti arahan pada skrin untuk memasang pemacu perkakasan Apple pada pemasangan Windows baru anda.