Cara Memulakan Perniagaan Kedai Kasut

Pelbagai jenis kedai kasut tersedia untuk pengguna, dari kedai yang hanya dibuat untuk bayi hingga kedai kasut untuk pengantin lelaki dan pengantin lelaki. Sekiranya anda berminat dengan fesyen dan ingin memulakan operasi runcit, memulakan kedai kasut mungkin merupakan perniagaan yang sesuai untuk anda. Kedai kasut serba boleh, di mana ia boleh dikendalikan secara fizikal dalam komuniti tempatan anda atau dalam talian, di mana anda boleh memberi perkhidmatan kepada pelanggan di seluruh dunia.

Membuka kedai kasut memerlukan perancangan dan banyak persiapan, tetapi cara menjana wang boleh menjadi lumayan. Berikut adalah beberapa langkah untuk membantu anda memulakan perniagaan kedai kasut.

 1. Sasarkan Pasar Niche

 2. Sasarkan sebilangan besar kasut untuk dijual. Contohnya, anda boleh menjual kasut ortopedik, kasut wanita pereka, kasut kanak-kanak dan kasut kanak-kanak atau kasut lelaki formal.

 3. Sediakan Rancangan Perniagaan

 4. Tulis rancangan perniagaan untuk perniagaan kedai kasut anda, termasuk rancangan pemasaran dan perhubungan awam, analisis kedai kasut yang bersaing, perincian mengenai pasaran dan nisbah sasaran anda, anggaran perbelanjaan tiga tahun dan unjuran keuntungan.

 5. Dapatkan Permit dan Lesen

 6. Dapatkan izin yang diperlukan di negeri anda untuk memulakan perniagaan runcit. Bergantung pada tempat anda tinggal, ini mungkin termasuk izin penjualan semula, nombor pengenalan cukai negeri, Nombor Pengenalan Majikan atau sijil nama yang diandaikan.

 7. Buka Akaun Borong

 8. Buka akaun dengan pengedar kasut borong. Anda boleh mencari syarikat sedemikian dalam talian, dan jika anda tinggal di kawasan metropolitan utama, mungkin terdapat vendor tempatan. Pastikan anda membeli inventori anda secara borong, dengan potongan harga 40 peratus hingga 60 peratus dari harga runcit, untuk memperoleh keuntungan.

 9. Pajak Stor

 10. Sewa kedai di kedai kasut anda. Tempat penjualan alternatif termasuk laman lelong dalam talian, kedai e-dagang anda sendiri atau gerai pasar lambak. Semasa memilih tempat penjualan, ingatlah pasaran sasaran anda. Sebagai contoh, menjual kasut berjenama di pasar lambak kemungkinan tidak akan berfungsi dengan baik, tetapi menjual kasut kanak-kanak dengan potongan harga di pasar lambak akan menjadi idea yang lebih baik.

 11. Hiaskan Kedai Anda

 12. Hiaskan kedai anda dengan cara yang menarik, dan susun inventori kasut anda secara logik. Contohnya, jika anda membuka kedai kasut kanak-kanak, gunakan hiasan yang bersemangat, sediakan kawasan permainan kanak-kanak, letakkan panduan pengukuran kasut di seluruh kedai dan pisahkan kasut kanak-kanak dari kasut untuk anak yang lebih tua.

 13. Promosikan Perniagaan Anda

 14. Promosikan perniagaan kedai kasut anda. Buka akaun di laman rangkaian sosial untuk berhubung dengan pelanggan berpotensi, melancarkan laman web dan menawarkan buletin dengan potongan eksklusif untuk pelanggan atau meletakkan brosur dan kupon di perniagaan tempatan pelengkap, seperti salun kecantikan, kedai pakaian dan kedai perhiasan.