Cara Menggabungkan Fail RAR

RAR adalah format pemampatan biasa yang digunakan untuk mengurangkan ukuran fail dokumen di Internet. Format RAR menyokong fail berbilang bahagian, yang disebut jilid, yang membolehkan anda memisahkan fail besar menjadi bahagian yang lebih kecil. Ini kemudian boleh dihantar melalui e-mel, contohnya sekiranya satu fail terlalu besar. Semasa mengekstrak arkib RAR pelbagai bahagian, semua jilid secara automatik bergabung menjadi satu fail (jika ia adalah satu fail besar yang dimampatkan). Namun, jika anda mempunyai beberapa fail RAR yang ingin anda gabungkan menjadi fail RAR baru, prosesnya sedikit lebih rumit. Oleh kerana format RAR adalah hak milik, satu-satunya perisian yang dapat menggabungkan fail-fail ini adalah WinRAR. Utiliti pemampatan percuma seperti 7-ZIP dapat mengekstrak fail RAR, tetapi tidak membuatnya.

1

Navigasi ke laman Web RARLAB (pautan di Sumber) dan klik pautan muat turun untuk versi terbaru perisian WinRAR. Ini adalah program komersial tetapi disertakan dengan tempoh percubaan 40 hari yang seharusnya mencukupi sekiranya anda hanya mahu melakukan proses ini sekali sahaja.

2

Pasang program setelah muat turun selesai dan kemudian lancarkan WinRAR.

3

Gunakan penyemak imbas fail WinRAR untuk menavigasi ke folder tempat fail RAR yang ingin anda gabungkan berada.

4

Tahan kekunci "Ctrl" dan klik setiap fail RAR yang ingin anda gabungkan.

5

Klik butang "Ekstrak Ke" dan kemudian pilih jalan tujuan. Klik butang "OK" untuk memulakan pengekstrakan.

6

Gunakan penyemak imbas fail WinRAR untuk membuka folder tempat anda mengekstrak fail RAR. Isi semua fail RAR harus bersama dalam folder ini, siap untuk anda bergabung menjadi satu fail RAR.

7

Klik kanan di mana sahaja di tetingkap penyemak imbas fail WinRAR dan kemudian klik "Pilih Semua" dari menu pop timbul. Ini menyoroti isi keseluruhan folder tanpa perlu memilih fail secara individu.

8

Klik butang "Tambah" dan kemudian masukkan nama untuk arkib gabungan baru. Pastikan butang radio di sebelah "RAR" dipilih di bahagian format arkib dan klik "OK."

9

Klik dua kali fail RAR gabungan baru dalam penyemak imbas fail WinRAR untuk melihat kandungannya dan memastikan bahawa semua fail yang telah anda pilih telah berjaya ditambahkan.