Cara Mendapatkan Nombor Pengecualian Cukai Perniagaan

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) mengeluarkan status bebas cukai kepada entiti perniagaan tertentu yang bekerja dengan cara yang tidak menguntungkan. Walaupun dengan status bebas cukai, entiti perniagaan diminta untuk mengemukakan penyata cukai korporat tahunan, merangkumi semua pendapatan dan perbelanjaan. Mendapatkan status bebas cukai bermula dengan membentuk entiti perniagaan yang sah, kemudian mendapatkan nombor pengenalan cukai (TIN). TIN kemudian mendapat status pengecualian setelah persetujuan permohonan dikecualikannya.

Menubuhkan Entiti Perniagaan

Entiti perniagaan adalah syarikat atau syarikat berhad (LLC). Hak milik tunggal tidak mewujudkan entiti perniagaan yang unik dan tidak layak. Kedua-dua syarikat dan LLC layak untuk status bebas cukai.

Mana-mana entiti ini dapat ditubuhkan di peringkat negeri dengan menyelesaikan kertas kerja pembentukan perniagaan dengan setiausaha negara. Pengasas entiti menyediakan semua dokumen secara langsung dengan negara atau boleh menggunakan peguam atau vendor penciptaan perniagaan dalam talian untuk melengkapkan dokumen.

Memohon kepada Setiausaha Negara

Permohonan kepada setiausaha negara merangkumi nama perniagaan unik yang disemak berdasarkan pangkalan data negeri untuk mengelakkan pelanggaran terhadap organisasi lain. Maklumat peribadi Pengasas juga disediakan; ini digunakan sebagai mengenal pasti maklumat dan juga mewujudkan lembaga pengarah awal bagi organisasi.

Organisasi juga mesti memberikan alamat perniagaan dan surat menyurat. Peraturan perundangan awal dikembangkan yang digunakan dalam pembuatan artikel penggabungan. Pernyataan misi dan peraturan perundang-undangan harus menunjukkan tujuan amal dan pemerintahan.

Dapatkan Nombor Pengenalan Cukai

Setelah setiausaha negara meluluskan permohonan entiti perniagaan, perniagaan tersebut akan menerima dokumen entiti negeri. Kertas kelulusan merangkumi artikel penggabungan untuk syarikat dan artikel organisasi untuk LLC. Dokumen-dokumen ini membolehkan pengasas pergi ke laman web IRS untuk mendapatkan TIN. Borang SS-4 yang telah diisi, Permohonan Nombor Pengenalan Majikan (EIN) digunakan. Adalah percuma untuk mendapatkan nombor cukai ini.

Sebilangan besar perniagaan dapat melengkapkan borang secara dalam talian untuk mempercepat proses dan mendapatkan nombor dengan segera. Aplikasi faks boleh memakan masa hingga dua minggu. Permohonan kertas boleh memakan masa hingga lima minggu.

Memohon Status Pengecualian Cukai

Setelah dokumen syarikat dan maklumat EIN diperoleh, aplikasikan status bebas cukai, juga disebut sebagai Exempt Organisation (EO). Tentukan status EO mana yang dimohon oleh organisasi anda. Terdapat banyak organisasi bebas cukai yang memenuhi Kod IRS 501 (a) walaupun kebanyakan di arena amal, keagamaan dan pendidikan berada di bawah status 501 (c) (3). Memohon 501 (c) (3) dilakukan dengan mengisi Borang 1023.

Untuk mempercepat aplikasi, pastikan semua maklumat dan lampiran yang diperlukan disertakan bersama aplikasi. Lampiran yang diperlukan termasuk peraturan perundangan, maklumat pengarah, dan penyata kewangan. IRS menerima lebih daripada 70,000 permohonan untuk status bebas cukai setiap tahun.

Tanpa permohonan yang lengkap, harap dapat menambahkan lebih banyak masa pada jangka masa kelulusan 90 hari yang diharapkan. IRS menghantar surat kelulusan yang menjadi sebahagian peraturan perundangan syarikat, dipelihara dengan EIN dan maklumat lain yang berkaitan.

Amaran

Setelah diluluskan sebagai EO, organisasi tersebut adalah sebahagian daripada pangkalan data rekod awam yang membolehkan pengguna mengesahkan maklumat awam, termasuk rekod TIN. EO diperlukan untuk memberikan rekod kewangan atas permintaan orang ramai.