Mengapa komputer riba dimulakan & kemudian dimatikan

Mematikan komputer riba anda segera setelah boot boleh menyebabkan kehilangan data dan fail boleh merosakkan. Penyebabnya boleh membingungkan dan mungkin sudah tiba masanya untuk mendapatkan komputer riba baru, tetapi anda tidak semestinya harus menanggung perbelanjaan tersebut. Masalah bateri, konflik perkakasan, terlalu panas dan konflik perisian biasanya salah dalam kes ini. Selesaikan masalah kawasan tersebut sebelum mempertimbangkan pembaikan atau penggantian yang mahal.

Bateri

Bateri komputer anda mungkin mengalami masalah jika komputer anda boot tetapi mati sejurus selepas boot. Bateri mungkin tidak dapat diisi dengan betul kerana bateri sudah lama, pengecas bateri mungkin rosak atau bicu DC pada komputer riba anda mungkin tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya bateri komputer riba anda berusia lebih dari beberapa tahun, kemungkinan bateri tidak dapat dicas sepenuhnya dan mungkin perlu diganti atau dipasang sepanjang masa. Sekiranya pengecas anda rosak, anda boleh mengganti pengecas dengan yang baru dari pengeluar. Sekiranya soket penyambung kuasa pada komputer riba anda tidak berfungsi dengan betul, palam pengecas anda akan terus terlepas. Ini tidak akan membolehkan bateri diisi semula dan anda perlu membaikinya untuk menghentikan masalah.

Perkakasan

Komputer riba anda mungkin mengalami konflik perkakasan yang menyebabkannya dimatikan sebelum waktunya. Tidak mudah mengeluarkan perkakasan dalaman komputer riba, tetapi anda boleh mengeluarkan cakera keras luaran, kamera atau peranti USB yang disambungkan ke komputer riba anda dengan mudah. Setelah komputer anda berjaya boot tanpa peranti ini, tambahkan kembali satu per satu ke sistem anda untuk melihat peranti mana yang bermasalah. Anda boleh berhenti menggunakan peranti atau mencopot pemasangan peranti yang menyebabkan masalah dan cuba memasang semula pemacu peranti.

Haba

Panas yang berlebihan dari kipas, CPU, memori, kad video atau cakera keras yang tidak berfungsi boleh menyebabkan komputer anda dimatikan. Anda boleh mengganti komponen yang terlalu panas atau mengganti kipas yang rosak untuk mengurangkan suhu komputer riba anda. Sekiranya komponen di dalam komputer riba anda tidak gagal, anda boleh menggunakan pendingin komputer riba untuk mengurangkan suhu keseluruhan komputer riba anda. Anda juga dapat membantu komputer riba anda mengekalkan suhu yang lebih rendah dengan membersihkannya secara berkala dengan udara termampat untuk meningkatkan aliran udara dan mengurangkan penumpukan habuk dan kotoran.

Perisian

Konflik perisian sering kali menyebabkan komputer riba anda rosak sejurus selepas boot. Konflik perisian boleh timbul kerana beberapa sebab, tetapi kebiasaannya banyak pengimbas virus yang terbuka pada permulaan menyebabkan konflik. Sekiranya anda memasang firewall, ia mungkin menafikan perkhidmatan permulaan yang perlu dikendalikan oleh komputer anda. Anda boleh membuang sebarang program permulaan yang tidak diperlukan dari alat Konfigurasi Sistem Windows. Alat ini boleh diakses dari Panel Kawalan.