Gaji Penari dan Koreografer

Menjadi penari profesional atau koreografer bukan sekadar pekerjaan, ia adalah gaya hidup. Tarian secara fizikal berat; hari sudah lama, dan persaingan sengit. Tetapi jika anda mempunyai minat untuk menari dan tidak dapat membayangkan melakukan perkara lain, mungkin ini adalah kerjaya anda.

Profesional Tarian

Tugas seorang penari dipenuhi dengan tarian dan lebih banyak tarian. Penari sepenuh masa di syarikat profesional seperti American Ballet Theatre atau syarikat balet bandar / utama lain boleh memulakan hari dengan kelas syarikat, menghadiri beberapa latihan untuk peranan berbeza yang akan dilakukannya, dan kemudian mungkin latihan pakaian atau persembahan malam. Di antara kelas dan latihan adalah kelengkapan kostum, mungkin sesi persendirian untuk mengerjakan koreografi yang sukar, memperbaiki rambut dan memakai solek untuk persembahan.

Penari yang bukan di syarikat tarian mengambil beberapa kelas setiap hari dan menghadiri pelbagai audisi, bersaing dengan penari berbakat lain untuk berperanan dalam teater muzikal masyarakat. Sebahagian daripada pekerjaan adalah fizikal yang sihat untuk menari. Ramai penari suka menukarnya pada hari-hari cuti dan di luar musim dengan latihan yang memberi mereka jenis latihan yang berbeza.

Latihan Bukan Tarian

Claire Kretzschmar, seorang penari korps di New York City Ballet, suka berenang di waktu rehatnya, menurut sebuah artikel di The New York Times . Joanna Wozniak dan Matthew Adamczyk dari Chicago's Joffrey Ballet menambah berlari ke repertoar mereka. Ini membantu mereka dengan daya tahan yang mereka perlukan untuk menari, yang lebih kuat tetapi untuk jangka masa yang singkat.

Penari Bercabang

Koreografer biasanya merupakan bekas penari yang mulai melakukan koreograf langkah, gerakan tangan, dan gerakan untuk menari dan rutin ketika mereka masih menari. Setelah berhenti menari, mereka menjadi koreografer sepenuh masa. Selain membuat koreografi tarian, mereka mengajar langkah-langkah kepada mereka yang akan mempersembahkannya dan kepada guru-guru lain yang melatih rutin bersama para penari.

Ramai penari juga meluangkan masa untuk mempelajari subjek bukan tarian pada waktu mereka, bersiap sedia untuk tidak lagi dapat menari. Dengan bekerja dalam talian, mereka memperoleh perniagaan atau ijazah lain. Beberapa akan terus menjadi koreografer, atau mungkin menguruskan sebuah syarikat tarian, tetapi yang lain akan beralih ke bidang yang sama sekali berbeza.

Keperluan Pengalaman dan Pendidikan

Sebilangan besar penari memulakan pelajaran pada usia muda: antara 5 hingga 8 untuk kanak-kanak perempuan, dan usia 7 hingga 9 untuk kanak-kanak lelaki. Ballet adalah asas untuk semua kelas kemudian. Seiring bertambahnya usia, mereka menambahkan gaya tarian lain seperti jazz, balet lirik dan hip-hop. Kanak-kanak perempuan belajar menari dengan kasut pointe atau “toe”, sementara anak lelaki belajar untuk menyokong, memegang dan mengangkat penari wanita bersama dengan berputar dan melompat sendiri. Penari lelaki mesti membina kekuatan mereka untuk dapat mengangkat penari wanita dengan yakin dan membawa mereka turun dengan anggun tanpa mencederakan diri mereka sendiri atau penari yang lain.

Sebagai remaja muda, penari yang serius sering mengadakan bengkel musim panas dengan syarikat balet profesional. Ada yang dijemput untuk mengikuti pelajaran di sekolah balet profesional. Setelah tamat sekolah menengah, penari terbaik diminta untuk menyertai program latihan atau latihan magang balet. Setelah satu atau dua tahun di sana, ada yang diminta untuk bergabung dengan korporat syarikat profesional, kumpulan besar yang melakukan tarian ensemble dan bahagian latar belakang.

Belajar Tarian di Kolej

Beberapa penari memilih untuk belajar tarian di kolej, membuat persembahan di kolej sambil memperoleh gelar sarjana seni rupa dalam tarian. Banyak juga yang mempunyai jurusan ganda atau di bawah umur di kawasan bukan tarian, seperti perniagaan, untuk mempersiapkan kerjaya lain jika tarian tidak berjalan lancar atau untuk karier kedua mereka ketika mereka tidak lagi menari.

Bayaran dan Pendapatan Penari

Biro Statistik Tenaga Kerja melaporkan, pada Mei 2017, bahawa penari memperoleh gaji rata-rata $ 14.25 sejam . 10 peratus terendah memperoleh $ 8.74 per jam atau kurang dan 10 peratus tertinggi memperoleh $ 30.95 sejam atau lebih. Gaji median adalah titik tengah; separuh pekerja dalam pekerjaan memperoleh lebih banyak dan separuh lagi mendapat kurang.

Di New York City Ballet, penari korps dibayar $ 1,100 setiap minggu untuk memulakan, dengan kenaikan berdasarkan usia lanjut, sehingga gaji $ 2,100 setiap minggu pada bulan Januari 2017. Mereka dibayar selama 37 hingga 39 minggu sepanjang tahun.

Laporan Payscale yang dikemas kini pada Mei 2018 memberikan gaji rata-rata $ 29,822 setahun untuk penari dari semua jenis.

Bayaran dan Pendapatan Koreografi

Pada Mei 2017, gaji rata-rata untuk koreografer adalah $ 23.28 sejam, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja. 10 peratus terendah menghasilkan kurang dari $ 10.26 per jam, dan 10 peratus tertinggi menghasilkan $ 30.95 atau lebih per jam.

Mengenai Industri

Penari dan koreografer bekerja di syarikat seni persembahan, sebagai guru di studio atau kolej swasta, dan kira-kira satu perempat bekerja sendiri. Mereka mungkin disewa untuk produksi tertentu sebagai pelakon tamu atau koreografer. Sebilangan besar penari berhenti menari secara profesional pada usia 40 tahun, kerana tuntutan fizikal pekerjaan. Bekas penari sering menjadi koreografer, pengarah atau guru di studio swasta. Mereka yang mengajar di sekolah awam atau kolej komuniti memerlukan sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda, dan sarjana atau Ph.D. untuk pengajaran universiti.

Pengalaman bertahun-tahun

Pengalaman penting dalam tarian, baik dari segi gaji dan mendapatkan peranan solo dan utama. Penari di syarikat profesional mengikuti jalan kerjaya yang berbeza:

  • Digaji ke dalam kumpulan penari ensemble dan latar belakang

  • Dipromosikan menjadi pemain solo

  • Dipromosikan menjadi salah seorang penari utama

  • Sebilangan kecil menjadi pemain bola prima.

Beberapa syarikat, seperti Ballet West di Salt Lake City, Utah, membahagikan kedudukan solois menjadi demisoloist, solois dan solois pertama.

Trend Pertumbuhan Pekerjaan

Keperluan untuk penari dijangka meningkat 5 peratus dari 2016 hingga 2026, yang rata-rata untuk semua pekerjaan. Peluang untuk koreografer dijangka meningkat 3 peratus, yang lebih perlahan daripada rata-rata.