Tiga Sumber Strategik Asas dalam Perniagaan

Sumber strategik adalah asas kelebihan daya saing dalam perniagaan. Tiga sumber syarikat standard yang bergabung untuk mencipta kelebihan daya saing adalah kekuatan kewangan syarikat, pengetahuan perusahaan dan tenaga kerjanya. Sekiranya sumber kewangan lemah, syarikat tidak dapat menghasilkan cukup banyak untuk berkembang. Tanpa pengetahuan perusahaan seperti proses hak milik atau hak paten, syarikat tidak dapat membezakan dirinya dari persaingannya. Tanpa tenaga kerja yang mahir, operasi dan pengurusan syarikat tidak cekap.

Kelebihan daya saing

Kelebihan daya saing terhasil dari gabungan sumber syarikat dengan kemampuannya. Apabila ini digabungkan secara optimum, mereka menghasilkan kelebihan daya saing berdasarkan harga atau kelebihan berdasarkan pembezaan. Apabila sumber digunakan secara optimum, syarikat cenderung beroperasi pada tahap kecekapan maksimum. Kecekapan ini sama ada menghasilkan kos pengeluaran produk yang lebih rendah atau membezakan produk syarikat dengan kualiti yang unggul, ketersediaan yang ditingkatkan atau kesedaran jenama yang lebih besar. Kelebihan daya saing sangat penting dalam perniagaan kecil di mana persaingan sengit untuk memperoleh bahagian pasaran terhad yang lebih besar.

Sumber-sumber kewangan

Dalam perniagaan kecil, mendapatkan pembiayaan bank mungkin sukar. Syarikat yang mempunyai pendapatan yang cukup untuk menyokong pengembangan produk baru dan aliran pendapatan mempunyai kelebihan yang signifikan berbanding syarikat yang mesti membiayai setiap projek. Apabila syarikat seperti itu memerlukan dana untuk projek besar, ia mempunyai kualiti kredit untuk menjadikan tugas mencari dana agak lebih mudah daripada syarikat pesaing yang memikul beban hutang yang lebih tinggi. Kedudukan kewangan yang kukuh membolehkan syarikat memanfaatkan peluang yang timbul, yang menyumbang kepada kelebihan daya saingnya.

Harta Intelek

Paten, cap dagang dan proses hak milik adalah yang membantu syarikat menghasilkan persaingannya. Harta intelek juga menambah nilai aset dan menjadikan pembiayaan menjadi lebih mudah. Syarikat yang telah mengembangkan cara yang lebih cekap dan menjimatkan untuk menghasilkan produk yang lebih baik daripada persaingannya memperoleh kedudukan pasaran yang kuat kerana pelanggan menyukai produk yang mewakili kualiti terbaik untuk wang. Reputasi untuk kualiti tinggi juga meningkatkan pengiktirafan jenama syarikat, memberikannya kelebihan daya saing.

Modal insan

Dalam perniagaan kecil, pengurusan tidak dapat melakukan kesalahan atau syarikat akan gagal dan mungkin akan gagal. Kelebihan daya saing tidak bergantung pada pengurusan yang baik sahaja. Tenaga kerja mesti mahir, setia kepada syarikat dan stabil. Syarikat yang sentiasa berusaha untuk menggantikan pekerja utama menghabiskan masa yang berharga untuk melatih pekerja baru. Ini memberikan kos peluang yang besar kerana pengeluaran menjadi perlahan untuk membolehkan pekerja baru mengembangkan kemahiran untuk bekerja pada puncak produksi.