Cara Membongkar Seseorang Dari Facebook

Menyembunyikan seseorang dalam senarai rakan Facebook anda membuang catatan dan kemas kini mereka dari Suapan Berita yang dipaparkan di laman utama Facebook anda. Sekiranya anda berubah fikiran kemudian dan memutuskan bahawa anda ingin melihat kemas kini daripada rakan, kenalan atau rakan kerja anda yang tersembunyi, anda boleh menyembunyikan orang itu dengan menukar tetapan Suapan Berita di laman utama atau halaman Garis Masa rakan anda. Tetapan paparan Suapan Berita anda bersifat peribadi dan Facebook tidak akan memberitahu rakan anda ketika anda membongkar atau menyembunyikannya.

Tetapan Suapan Berita

1

Log masuk ke akaun Facebook anda untuk membuka laman utama anda.

2

Arahkan kursor ke butang "Suapan Berita" di bar sisi untuk memaparkan butang "Edit" dengan ikon pena.

3

Klik butang "Edit", dan kemudian pilih "Edit Tetapan" untuk membuka tetingkap dialog Edit Tetapan Suapan Berita. Facebook menyenaraikan rakan yang telah anda sembunyikan di sebelah "Sembunyikan catatan dari" di tetingkap dialog.

4

Klik butang "x" di sebelah nama rakan yang ingin anda batalkan.

5

Klik butang "Simpan" untuk menyimpan pilihan anda. Facebook melepaskan rakan anda dan anda kini akan melihat catatan dan kemas kini orang itu dalam Suapan Berita anda lagi.

Tetapan Garis Masa

1

Pergi ke halaman Garis Masa rakan anda semasa anda log masuk ke Facebook.

2

Arahkan tetikus anda ke atas butang "Rakan" di bawah gambar muka Garis Masa.

3

Klik untuk memilih dan aktifkan pilihan "Show in News Feed" dalam senarai drop-down. Facebook kini akan memaparkan catatan dan kemas kini rakan anda di Suapan Berita anda.