Apa yang Sesuai Dipakai untuk Makan Malam Syarikat?

Acara sosial yang ditaja syarikat dapat menyeronokkan dan menyeronokkan. Tetapi para hadirin harus memperhatikan hiasan pakaian profesional seperti yang dimodelkan oleh pemimpin syarikat. Memakai pakaian yang tidak sesuai boleh merosakkan imej profesional anda dan menghalang anda untuk menerima promosi atau dianggap serius.

Petua

Pakaian yang sesuai untuk makan malam syarikat bergantung pada betapa meriahnya majlis itu dan budaya syarikat anda. Anda biasanya tidak akan salah sekiranya anda meniru gaya bos anda.

Berkali-kali jenis pakaian yang diharapkan akan dicetak pada jemputan. Sekiranya tidak, pakaian makan malam asas atau pakaian jamuan adalah pertaruhan terbaik anda. Tetapi ada banyak lagi yang perlu dipertimbangkan.

Pertimbangkan Budaya

Semasa berpakaian untuk acara perniagaan, penting untuk mempertimbangkan budaya syarikat anda. Sekiranya lelaki dan wanita masih memakai pakaian untuk pejabat setiap hari, mungkin tidak akan ada kesempatan untuk berjimat. Sekiranya lebih kasual, anda mungkin boleh memakai kasut bertumit tinggi atau tali leher yang menonjol. Pautan manset atau anting-anting dengan sedikit bling juga boleh berfungsi. Walau bagaimanapun, tinggalkan denim di rumah, walaupun kadangkala anda memakainya untuk bekerja.

Jangan Terlalu Banyak

Tidak kira seberapa meriahnya acara itu, ia tetap merupakan fungsi perniagaan sehingga berpakaian sesuai. Ini bermaksud wanita harus menjaga garis leher yang terhormat (tanpa belahan!) Dan garis leher tidak lebih tinggi daripada beberapa inci di atas lutut. Jangan memakai apa-apa semata-mata, tidak juga lengan baju. Kain tembus memberikan getaran seksi walaupun hanya di lengan anda. Gaun tanpa lengan juga bukan idea yang bagus kecuali disertakan dengan jaket atau sweater.

Untuk lelaki, jika anda tidak memakai baju, kenakan kemeja lengan panjang dengan kolar dan kancing. Pastikan ia tidak terlalu ketat. Sekiranya anda tidak memakai tali leher, jangan buka butang lebih jauh daripada butang kedua. Pakai baju dalam, terutamanya jika baju anda berwarna putih atau terang. Jangan gulung lengan baju anda. Simpan pamer bisep yang menonjol ke gimnasium.

Pakaian Makan Malam untuk Makan Malam Pengiktirafan

Apabila rakan sekerja mencapai tonggak kerjaya yang penting, seperti 10 tahun dengan syarikat atau mendatangkan pelanggan yang menguntungkan, anda mungkin dijemput untuk makan malam pengiktirafan mereka. Makan malam ini memerlukan pakaian perniagaan yang serupa dengan yang anda pakai untuk hari bekerja biasa. Anda boleh menaikkan palang sedikit tetapi jangan keterlaluan.

Bagi lelaki, ini bermaksud mengenakan sut bergaya dengan kemeja putih atau lengan panjang lengan panjang, bersama dengan tali leher klasik. Bagi wanita, seluar atau skirt yang kelihatan profesional sangat sesuai. Lelaki harus memakai kasut pakaian dan stoking gelap. Wanita harus memakai tumit rendah hingga sederhana dengan jari kaki tertutup. Pada makan malam istimewa ini, adalah wajar untuk memakai sedikit perhiasan seperti tali manset atau anting-anting pejantan.

Semangat Percutian Tanpa Kekaburan

Sangat menggoda untuk meninggalkan pakaian perniagaan semasa makan malam percutian, tetapi jangan. Sekiranya pesta Halloween, pertahankan G-rated. Tahan godaan untuk berpakaian seperti pembantu rumah Perancis atau Superman dalam keadaan ketat. Apa sahaja politik adalah idea yang buruk juga. Anda tidak tahu apa kecenderungan rakan sekerja atau bos anda dan anda tidak mahu menyinggung perasaan sesiapa.

Untuk musim percutian, fikirkan "pakaian makan malam." Gayakan pakaian kerja anda. Wanita mungkin menggabungkan gaun perniagaan selubung dengan sweater merah dan anting-anting emas yang menarik. Pastikan sweater anda berada di bahagian yang disesuaikan, tidak ada yang besar dan besar.

Lelaki boleh memakai seluar berpakaian dan kemeja lengan panjang yang dihiasi dengan sweater koordinat. Tidak ada "sweater jelek" kecuali jika mereka diminta secara khusus dalam jemputan.

Tempah anting-anting Krismas yang konyol atau ikatan ringan untuk keluarga. Ikatan percutian yang konservatif untuk lelaki dan perhiasan percutian di sisi wanita yang lemah lembut adalah cara untuk pergi. Menukar tali leher atau anting-anting anda untuk waktu malam menunjukkan anda memikirkan sesuatu yang istimewa.

Tingkatkan Ini untuk Makan Malam Formal

Pada majlis makan malam perniagaan formal, bawa pakaian anda ke tahap seterusnya. Wanita harus memakai gaun lengan panjang dengan garis tengah di bawah lutut, tetapi lebih baik panjangnya. Elakkan pakaian berlengan pendek atau tanpa lengan kecuali memasangkannya dengan jaket atau bungkus yang bergaya.

Kasut rasmi untuk wanita boleh merangkumi kasut terbuka dengan tumit yang tinggi hingga sederhana. Wanita harus memakai kaus kaki tetapi menyimpan pilihan perhiasan hanya dengan beberapa potongan elegan. Tukar beg hari anda dengan beg klac yang lebih kecil dengan warna yang tenang dengan warna minimum.

Lelaki harus memakai pakaian yang terbaik dan ditekan. Kemeja berkolar putih atau berkolar putih, baru ditekan dan tanpa butang hilang adalah suatu keharusan. Bersinar kasut pakaian anda. Tambahkan pautan manset untuk makan malam rasmi. Beberapa syarikat menghendaki pekerja lelaki mereka memakai tuksedo untuk majlis-majlis khas. Sekiranya anda tidak pasti, dan kod pakaian tidak dinyatakan dalam jemputan, tanyakan.

Tidak ada yang salah dengan bertanya dan tidak perlu malu. Ini adalah soalan yang sah dan menunjukkan bahawa anda cukup peduli untuk bertanya. Hubungi pembantu tadbir kepada pemilik atau CEO. Jabatan HR anda mungkin juga ada jawapannya.

Acara Perniagaan Separa formal

Pesta perniagaan separa formal adalah majlis yang menarik. Wanita harus memakai gaun dengan lengan tiga perempat hingga panjang. Hemlines mestilah lutut pertengahan atau bawah. Lelaki harus memakai sut dan tali leher klasik. Jangan pernah memakai apa-apa yang diperbuat daripada bahan berkilat. Ia kelihatan tidak kemas. Rompi yang dipotong dengan baik juga merupakan sentuhan yang bagus untuk makan malam separuh formal.

Lelaki dan wanita harus memakai kasut pakaian. Kasut lelaki hendaklah digilap dengan baik dan tidak terlalu dipakai. Wanita boleh memilih tumit yang sedikit lebih tinggi dan sempit, tetapi elakkan paku lima inci kecuali jika dipakai secara rutin pada waktu siang di pejabat anda.