Contoh Iklan yang disasarkan

Iklan yang disasarkan adalah cara meletakkan iklan berdasarkan demografi, sejarah pembelian pengguna sebelumnya atau tingkah laku. Banyak jenis iklan yang disasarkan digunakan dalam talian, tetapi pengiklan menggunakan media lain juga. Contoh iklan yang disasarkan termasuk meminta pengguna memilih iklan mana yang akan dilihat dan meletakkan iklan di laman rangkaian sosial dan juga papan iklan yang berbeza-beza bergantung pada siapa yang melihatnya.

Iklan Rangkaian Sosial

Banyak laman rangkaian sosial, seperti Facebook, meletakkan iklan di sisi halaman. Di Facebook, iklan ini berubah berdasarkan apa yang rakan anda lakukan. Banyak iklan di Facebook mempunyai butang "suka". Sekiranya anda mengklik butang itu, iklan tersebut kemudian akan muncul di halaman Facebook rakan anda dengan catatan di bawah yang mengatakan bahawa anda menyukai iklan tersebut. Sekiranya rakan anda cukup klik "suka", iklan itu mungkin muncul di suapan berita Facebook utama anda. Facebook memanggil contoh iklan bertarget ini sebagai "iklan pertunangan". Facebook juga menargetkan iklan dengan meletakkan iklan yang berkaitan dengan status anda. Sebagai contoh, jika anda mengemas kini status anda dari "tunggal" menjadi "bertunang", anda mungkin mula melihat iklan untuk perhiasan dan gaun pengantin tempatan di halaman anda.

Iklan Enjin Carian

Salah satu cara mesin pencari menggunakan iklan yang disasarkan adalah dengan menunjukkan kepada anda iklan berdasarkan sejarah penyemakan imbas anda. Sebagai contoh, jika anda mengetik "panel suria" ke dalam mesin pencari, iklan untuk panel solar dan pemasang panel solar akan muncul di bahagian atas dan kanan halaman. Artikel MSNBC "Bagaimana Facebook Mencuri Rakan Anda," melaporkan bahawa pengguna mesin pencari mengklik iklan dalam talian yang disasarkan ini hingga 10 persen.

Iklan Tingkah Laku

Beberapa laman web menyasarkan iklan berdasarkan kebiasaan membeli dan melayari anda. Contohnya, jika anda mencari maklumat mengenai kereta baru di enjin carian atau laman web, atau membeli pakaian baru dalam talian, anda mungkin melihat iklan untuk kereta dan gaun muncul di laman web lain yang anda lihat, seperti laman berita. Dengan cara ini, iklan mengikuti anda dari laman web ke laman web yang lain.

Iklan Sasaran Lain

YouData yang berpusat di Houston memulakan program pada tahun 2010 yang membolehkan pengguna mendaftar untuk melihat iklan dalam kategori yang mereka pilih, seperti elektronik atau restoran. Pengiklan membayar pengguna untuk menonton iklan, dan pengiklan bersaing untuk menawarkan harga terbaik dengan harapan dapat menarik minat pengguna untuk menonton. Pada tahun 2010, IBM mengembangkan perisian yang mengumpulkan maklumat dari telefon dan kad kredit anda untuk membolehkan papan iklan menampilkan iklan berdasarkan apa yang telah anda beli pada masa lalu. Iklan yang disasarkan juga digunakan di televisyen. Sebagai contoh, Cablevision mula menggunakan data demografi pada tahun 2011 untuk menunjukkan iklan yang berbeza kepada orang yang berbeza yang menonton program yang sama.