Cara Menganalisis Kesan Pengurusan Saluran

Pengurusan saluran adalah teknik untuk memilih saluran atau laluan yang paling berkesan untuk memasarkan produk dan perkhidmatan anda, dan memperoleh hasil terbaik dari saluran tersebut dengan menggunakan sumber kewangan, pemasaran atau latihan yang sesuai. Saluran ke pasar merangkumi kaedah pengedaran seperti penjualan langsung dari laman web, tenaga penjualan atau pusat panggilan dan penjualan tidak langsung melalui pengedar atau peruncit. Anda menganalisis kesan pengurusan saluran dengan mengukur faktor seperti perubahan bahagian pasaran anda atau jumlah penjualan melalui saluran tertentu, perubahan kos pergi ke pasaran melalui saluran tertentu, dan tahap kepuasan pelanggan yang berbeza yang dicapai oleh saluran tertentu.

Bahagian pasaran

Dengan memilih saluran yang paling berkesan untuk memasarkan dan memfokuskan sumber pada saluran tersebut, anda dapat meningkatkan bahagian pasaran. Sekiranya anda memasarkan produk anda melalui peruncit atau pengedar, dan anda melantik pengurus untuk menyokong pelanggan saluran anda, anda boleh membandingkan bahagian pasaran anda sebelum dan selepas program untuk menganalisis kesan pengurusan saluran. Atau dengan memilih lebih daripada satu saluran, anda dapat menganalisis masing-masing dari perspektif yang lebih luas, akhirnya memilih salah satu yang lebih unggul daripada yang lain, atau terus menerus menganalisis masing-masing untuk memaksimumkan pendapatan dari beberapa saluran jangka panjang.

Kos

Saluran yang berbeza menanggung kos pengurusan yang berbeza. Dengan penjualan langsung melalui pusat panggilan atau tenaga penjualan, hitung kos pengambilan, faedah pekerja, latihan, sokongan pemasaran dan kos yang berkaitan seperti perjalanan untuk menentukan kos pengurusan saluran. Untuk mengira kos menguruskan saluran tidak langsung, sertakan kos pemasaran dan latihan, maklumat produk, komunikasi, potongan yang anda tawarkan saluran, dan kos yang berkaitan dengan pengurus saluran khusus. Dengan membandingkan perubahan dalam kos pengurusan anda dengan jumlah penjualan yang dihasilkan di saluran, anda dapat mengenal pasti strategi pengurusan yang paling berkesan.

Jualan

Pilihan pelanggan dapat mempengaruhi jumlah penjualan melalui saluran yang berbeza. Perubahan yang paling penting bagi banyak syarikat adalah pentingnya penjualan melalui Internet - kerana orang suka membeli-belah dalam talian. Sebagai sebahagian daripada strategi pengurusan saluran anda, pantau perubahan jumlah penjualan melalui saluran yang berlainan. Dengan membandingkan penjualan, anda dapat menganalisis kesan memfokuskan sumber pengurusan terhadap pertumbuhan saluran.

Kepuasan

Anda mesti memastikan bahawa pelanggan anda berpuas hati dengan kualiti perkhidmatan yang mereka terima melalui saluran anda. Lakukan tinjauan kepuasan pelanggan untuk mengenal pasti masalah dalam saluran yang memerlukan perubahan dalam strategi pengurusan. Sekiranya, misalnya, pelanggan mengadu bahawa masa menunggu pusat panggilan terlalu lama, ambil tindakan untuk meningkatkan masa menunggu perkhidmatan pusat panggilan. Sekiranya pelanggan bimbang mereka tidak dapat mendapatkan nasihat teknikal dari pengedar anda, tingkatkan pengetahuan produk dan teknikal pengedar. Anda boleh menganalisis kesan inisiatif pengurusan perkhidmatan pelanggan dengan mengukur perubahan tahap kepuasan pelanggan.