Apa itu Penyesuai LAN Tanpa Wayar?

Penyesuai rangkaian kawasan tempatan tanpa wayar adalah peranti tambahan yang membolehkan anda menyambung ke rangkaian tanpa wayar seperti di pejabat atau hotel. Adaptor ini dapat ditambahkan ke komputer desktop atau komputer riba, selagi perkakasan dan perisian serasi. Walaupun penyesuai wayarles membolehkan lebih banyak pergerakan dan kebebasan dalam menyambung ke rangkaian, sambungan tanpa wayar juga menyediakan sambungan yang lebih perlahan daripada yang berwayar.

Penyesuai USB

Penyesuai USB mungkin merupakan jenis penyesuai LAN tanpa wayar yang paling biasa, dan pastinya yang paling serasi. Anda boleh menyambungkan penyesuai USB ke komputer mana pun dengan port USB, dan melepaskannya dengan mudah apabila anda selesai. Penyesuai USB biasanya tidak lebih besar daripada pemacu ibu jari. Anda juga boleh menambahkan penyesuai USB, kadang-kadang disebut dongle, ke peranti bukan komputer yang serasi, seperti pemain Blu-ray atau televisyen yang didayakan oleh Internet.

Penyesuai PCI

Sekiranya anda mencari penyelesaian yang lebih kekal untuk komputer desktop anda, anda boleh membeli penyesuai tanpa wayar yang menghubungkan ke papan induk anda melalui slot PCI atau PCI Express. Semasa memilih penyesuai dalaman, periksa dokumentasi komputer untuk memastikan bahawa anda mempunyai slot dengan saiz yang sesuai pada komputer anda. Anda juga ingin memastikan penyesuai itu serasi dengan papan induk anda, kerana ketidaksesuaian boleh menyebabkan masalah sambungan.

Keserasian OS

Sekiranya penyesuai LAN wayarles anda disertakan dengan pemacu atau perisian apa pun, lihat di pembungkusan produk atau laman web pengeluar untuk memastikan ia sesuai dengan sistem operasi anda. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda menggunakan versi sistem baru; sebagai contoh, penyesuai WLAN yang dikeluarkan pada tahun 2011 mungkin serasi dengan Windows 7 tetapi tidak dengan Windows 8, yang dilancarkan pada akhir 2012. Peranti yang paling serasi adalah yang berfungsi apabila dipasang tanpa perisian atau pemacu proprietari.

Perisian

Beberapa perisian WLAN, terutama untuk penyesuai USB, mungkin dilengkapi bukan hanya perisian pemacu tetapi juga perisian yang membantu anda mengubah tetapan penyesuai dan menguruskan rangkaian wayarles anda. Walaupun penyesuai wayarles dapat dikendalikan dengan alat lalai sistem operasi anda, menggunakan perisian yang disertakan dengan penyesuai dapat memberikan lebih banyak kawalan, keserasian yang lebih besar atau hanya antara muka yang anda lebih suka.