Peranan Jual Dalam Konsep Pemasaran

Selama bertahun-tahun, perniagaan telah membuat strategi yang fokus untuk memenuhi keperluan pelanggan, meningkatkan penjualan dan keuntungan, dan menonjol dari persaingan di industri masing-masing. Konsep penjualan dalam pemasaran adalah salah satu daripada lima falsafah yang digunakan syarikat untuk menjangkau pelanggan. Yang lain adalah konsep pengeluaran, konsep produk, konsep pemasaran dan konsep pemasaran masyarakat.

Konsep Jual dalam Pemasaran

Konsep penjualan berteori bahawa pengguna tidak akan cukup membeli produk atau perkhidmatan perniagaan tanpa kempen promosi besar-besaran dan penjualan mendorongnya, menurut MBASkool.com. Konsep ini digunakan sebagian besar dalam industri yang membuat "barang yang tidak dicari," yang merupakan barang yang biasanya tidak dipertimbangkan oleh pengguna. Syarikat-syarikat ini biasanya mempunyai tenaga penjualan yang besar dan menumpukan tenaga mereka untuk menjual produk mereka, walaupun pelanggan tidak semestinya ingin membelinya. Contoh syarikat yang menggunakan konsep jual adalah syarikat insurans hayat dan timeshare.

Jurujual dalam industri ini meneliti demografi sasaran mereka dan memfokuskan iklan dan promosi mereka pada hasil penyelidikan itu untuk menjual sebanyak mungkin unit produk untuk meningkatkan keuntungan. Konsep penjualan dalam pemasaran kurang memfokuskan pada permintaan pasaran dan lebih kepada produk itu sendiri. Ini mengandaikan bahawa, jika seseorang dipujuk untuk membeli sesuatu yang belum pernah mereka fikirkan untuk beli sebelumnya, mereka tidak akan menyesal dengan keputusan tersebut. Walaupun mereka melakukannya, harapannya adalah bahawa perasaan itu tidak akan bertahan lama, dan mereka akan membelinya kembali di kemudian hari.

Mendefinisikan Konsep Pemasaran

Menurut eNotes.com, konsep pemasaran menegaskan bahawa syarikat memberi tumpuan kepada keperluan dan kehendak pelanggan dengan produk dan perkhidmatan mereka. Ideologi ini didasarkan pada idea bahawa pengguna menjadi lebih selektif terhadap apa yang mereka beli dari masa ke masa. Oleh itu, produk atau perkhidmatan tersebut bukan sahaja dapat memenuhi keperluan semasa pelanggan tetapi melebihi dari keperluan mereka. Syarikat melabur dalam penyelidikan mengenai pengguna sebelum mula mengembangkan produk mereka dengan mempertimbangkan perkara ini.

Konsep pemasaran berfungsi bertentangan dengan konsep penjualan, yang menyokong penjual. Ini mencari petunjuk pembeli, bertujuan untuk mengekalkan kesetiaan mereka dan menjaga mereka untuk jangka panjang. PerbezaanBetween.com menunjukkan kajian oleh pengarang Frederick F. Reichheld dan W. Earl Sasser, Jr. yang menunjukkan hanya 5 peratus pengekalan pelanggan menghasilkan hampir 50 peratus lebih banyak keuntungan. Bekerja dengan konsep pemasaran dapat membantu syarikat memuaskan pelanggan sambil memperoleh keuntungan pada masa yang sama.

Konsep Lain dalam Pemasaran

Selama bertahun-tahun, pemasaran telah berkembang dengan teori yang berbeza untuk membina perniagaan yang berjaya. Walaupun konsep penjualan dan pemasaran memiliki perbedaan penting antara mereka, ada ideologi pemasaran tambahan yang harus dipertimbangkan, menurut Disruptive Advertising. Mereka adalah:

  • Konsep pengeluaran: Konsep pengeluaran dalam pemasaran berorientasikan operasi. Ini mengandaikan pengguna mahukan produk yang sedia ada dan murah. Menurut teori ini, perniagaan menghasilkan jumlah maksimum produk kos rendah untuk mendapatkan keuntungan paling banyak dengan memenuhkan pasaran.

  • Konsep produk: Konsep ini menumpukan pada idea bahawa pengguna mahukan kualiti, konsistensi dan ciri inovatif dalam barang dan perkhidmatan. Ini sangat berkaitan dengan kesetiaan jenama.

  • Konsep pemasaran masyarakat: Idea ini memberi tumpuan kepada pemberian balik dengan menghasilkan produk yang berkualiti dan lestari untuk kemajuan masyarakat dan dunia secara keseluruhan.