Peratusan Pampasan Purata untuk Penjual Jualan

Kedudukan penjualan biasanya merangkumi pembayaran komisen, di mana pendapatan berdasarkan prestasi. Bayaran komisen boleh menjadi nilai tambah dalam industri penjualan kerana jurujual yang berprestasi tinggi berpeluang memperoleh pendapatan besar seiring penjualan mereka meningkat. Struktur komisen berbeza setiap pekerjaan penjualan, begitu juga dengan peratusan pampasan. Atas sebab ini, sangat penting untuk meneliti pelbagai jenis pekerjaan penjualan dan mempelajari komisen rata-rata per industri.

Peratusan Komisen Purata

Pendapatan tahunan purata untuk wakil jualan adalah $ 63,070 untuk mereka yang menjual perkhidmatan dan berbeza dari $ 68,410 hingga $ 92,910 untuk mereka yang bekerja untuk pemborong dan pengilang, menurut angka 2016 dari Biro Statistik Tenaga Kerja Jabatan Tenaga Kerja AS. Beberapa faktor mempengaruhi pendapatan wakil jualan, seperti jenis penjualan, produk dan pengalamannya. Pendapatan wakil jualan biasanya merangkumi komisen, peratusan yang diperoleh dari jumlah penjualan produknya. Setiap syarikat menentukan peratusan untuk wakilnya.

Peratusan purata bergantung pada industri. Sebagai contoh, jurujual kereta mungkin memperoleh peratusan komisen antara 20 dan 25 persen dari keuntungan penjualan, sedangkan seseorang dalam penjualan iklan dapat menerima 50 persen penjualan. Contohnya, jika wakil penjualan iklan menjual iklan dengan harga $ 1,000, dia dapat komisen $ 500.

Komisen Base Plus

Peratusan purata pampasan selalunya lebih rendah jika wakil penjualan memperoleh gaji ditambah komisen. Majikan boleh membayar gaji perwakilan selama 40 jam minggu kerja dan memberi mereka peluang untuk meningkatkan pendapatan mereka dengan memperoleh peratusan dari penjualan mereka. Oleh kerana wakil penjualan menerima pendapatan terjamin setiap tempoh pembayaran, peratusan pampasan hanya 10 atau 15 peratus. Majikan memutuskan sama ada membayar peratusan penjualan sebenar atau keuntungan dari penjualan.

Suruhanjaya Lurus

Sebilangan besar wakil penjualan komisen tidak menerima gaji atau pampasan setiap jam. Oleh kerana jumlah yang dijual menentukan pendapatan mereka, majikan biasanya menawarkan peratusan pampasan yang lebih tinggi. Ini membolehkan perwakilan memperoleh upah yang boleh dibayar. Menawarkan komisen yang lebih tinggi juga dapat memberi insentif dan membantu memotivasi pekerja.

Walaupun perwakilan penjualan bergaji dapat memperoleh komisen 15 persen dari penjualannya, perwakilan komisen hanya dapat memperoleh peratusan dua kali ganda atau tiga kali ganda dari penjualannya.

Memahami Pakej Pampasan

Membincangkan dengan teliti peratusan pampasan dan mengemukakan soalan sangat penting untuk menerima kedudukan penjualan. Walaupun beberapa majikan tidak menawarkan gaji ditambah komisen, majikan ini mungkin menawarkan gaji pokok sementara sehingga anda membuat penjualan. Ini memberi peluang untuk memperoleh gaji semasa anda menyesuaikan diri dengan pekerjaan baru anda. Apabila penjualan dan komisen anda meningkat, majikan anda secara beransur-ansur mengurangkan gaji pokok anda.