Cara Menambah Sel di Sebilangan Hamparan

Semasa bekerja dengan spreadsheet di Microsoft Excel, anda mungkin perlu menambahkan data perniagaan dari sel di beberapa spreadsheet. Adalah mungkin untuk membuat rumus Sum Excel merujuk lembaran lain, atau beberapa helaian, dan menambahkan pelbagai sel di seluruh helaian tersebut.

Cara Menggunakan Fungsi Jumlah untuk Menambah Sel dalam Helaian yang Sama

Anda dapat menggunakan fungsi Sum untuk menambahkan data dalam dua atau lebih sel, atau semua data dalam rentang sel. Untuk melakukannya, anda boleh menaip fungsi Sum secara manual, atau menggunakan butang Auto * Sum * yang terdapat di Bahagian Penyuntingan pada bar menu Excel.

Untuk menggunakan fungsi Sum untuk menambahkan lajur sel pada lembaran kerja yang sedang anda kerjakan, cukup klik sel terbuka pertama di bahagian bawah lajur yang ingin anda tambahkan, dan klik butang AutoSum untuk memasukkan fungsi Sum. Ini secara automatik akan menghitung jumlah sel di lajur yang anda pilih setelah anda menekan Enter.

Sekiranya anda ingin menaip fungsi Sum, sama ada untuk menentukan sel mana yang akan ditambahkan tanpa mengira lajur, tulis fungsi Sum seperti berikut: = SUM (sel1, sel2) . Sebagai contoh, ini akan kelihatan seperti = SUM (A14, B17) apabila diformat dengan dua sel. Anda boleh menambahkan rangkaian sel dengan formula Sum dengan menggunakan titik dua dan bukannya koma, seperti: = SUM (A1: A14) .

Cara Mencari Jumlah Excel dari Helaian Lain.

Untuk mencari Jumlah Excel dari helaian lain, pertama anda perlu memilih sel di mana formula Jumlah keseluruhan anda akan pergi. Ini boleh berlaku di mana-mana helaian dalam dokumen Excel anda. Kemudian, anda perlu memformat rumus jumlah untuk merujuk helaian lain dengan sel atau julat sel yang ingin anda tambahkan.

Untuk menambahkan sel yang terletak di lembaran kerja yang berbeza ke formula anda, mulailah terlebih dahulu rumus Sum dengan mengetik "= SUM (" dan kemudian klik sel yang terdapat di lembaran kerja yang lain. Ketik koma, kemudian pilih sel lain.

Cara Membuat Rujukan Formula Sum Excel Lembaran Lain

Untuk merujuk helaian berasingan di luar helaian tempat anda berada, anda boleh melakukannya dengan beberapa cara. Pertama, anda boleh memilih sel yang anda mahu tambahkan dari lembaran kerja lain dengan mengkliknya sambil menahan kekunci Ctrl . Kedua, anda boleh menaip nama helaian yang ingin anda rujuk secara manual sebagai sebahagian daripada formula Sum anda. Anda boleh mendapatkan nama mana-mana helaian dalam dokumen anda dengan memeriksa tab bawah buku kerja Excel anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai nama helaian yang ingin anda rujuk, berikut adalah cara anda mengubah formula Excel Sum anda sehingga beberapa helaian dapat dirujuk sekaligus. Tambahkan nama helaian, diikuti dengan tanda seru, dan kemudian nama sel yang ingin anda tambahkan: = SUM (Sheet1! A14, Sheet2! B17) . Itu akan menjadikan formula Excel merujuk helaian lain, tetapi anda juga dapat mempermudah formula ke = SUM (A14, Sheet2! B17) , yang akan menambahkan sel dari helaian lain ke sel pada helaian semasa anda.

Katakan anda mempunyai buku kerja dengan data pendapatan syarikat anda dari setiap bulan pada helaian yang berasingan. Sekiranya anda ingin menambahkan hasil dari helaian Januari dan Februari bersama-sama, anda boleh mengklik dan memilih sel dari Januari dan Februari, atau menaip formula anda secara manual untuk kelihatan seperti ini: = SUM (Jan! C12, Feb! C12) . Setelah anda tekan enter, sel anda akan mempunyai jumlah keseluruhan hasil dari helaian Januari dan Februari di dalamnya.

Rumusan Jumlah Excel: Pelbagai Helaian, Pelbagai Sel

Sesuai dengan contoh di atas, katakan sekali setahun berakhir, anda ingin menambahkan setiap sel yang mengandungi jumlah pendapatan setiap bulan dari keseluruhan helaian anda. Anda boleh mengklik tanda + untuk membuat helaian baru, dan klik nama untuk menamakan semula "Lembaran1" sebagai "Pendapatan" dan kemudian memilih sel untuk memasukkan formula anda.

Untuk menambah formula Excel Sum merentasi pelbagai kepingan, tentukan julat helaian dalam soalan dengan dipisahkan dengan noktah bertindih dalam formula Sum anda, ditulis seperti demikian: = SUM (Sheet1: Sheet12 Cell #!) . Ini merujuk semua helaian dalam julat, dan sel yang sesuai di setiap helaian. Dalam keadaan ini, anda mahu jumlah pendapatan yang anda tambahkan berada dalam sel yang sama di setiap helaian. Sebagai contoh, di mana kita ingin mencari jumlah keseluruhan hasil dari dua belas bulan, formula akan kelihatan seperti = SUM (Jan: Dec! C12) .

Sebagai alternatif, anda boleh merujuk sebilangan sel untuk ditambahkan di semua helaian sebagai gantinya, seperti: = SUM (Lembaran1: Helaian12! A12: C12) . Ini menambah semua sel dari A12 hingga C12 melintasi Sheet1 hingga Sheet12. Sebagai contoh kami, jika anda ingin mencari jumlah julat sel di setiap helaian bulan, dan bukannya menambahkan satu sel setiap helaian, formula itu akan kelihatan seperti ini: = SUM (Jan: Dec! A12: C12) .