Perbezaan Antara Kedai Berjimat Cermat dan Kedai Penjualan Semula

Setiap usahawan mengetahui nilai penyelidikan, sama seperti setiap pengusaha menghargai nilai naluri usus yang kuat. Sekiranya anda ingin melancarkan perniagaan kecil baru, tidak hairanlah kedua-dua pasukan menarik anda untuk membuka kedai konsainan. Semasa anda membincangkan idea itu dengan orang - dan terutamanya bank atau pelabur - penting bagi anda untuk menentukan niat anda dan berhati-hati dengan pilihan kata anda. Orang lain mungkin menggunakan "kedai konsainan" dan kata sepupunya secara bergantian, tetapi anda mungkin ingin membuat orang lurus - dan memberikan contoh terbaik.

Lihat Melalui 'The Heap'

Dorong audiens anda untuk bersabar kerana persamaan berikut tetap berduri dalam waktu yang singkat: Sekiranya anda melihat tatanama segmen runcit ini sebagai timbunan pakaian yang tinggi, "barang bekas" akan berada di puncak. Seperti yang dikatakan oleh Leo Hamel Boutique, "semua kedai terpakai mempunyai persamaan: mereka memungkinkan pembeli menjimatkan wang." Selanjutnya di timbunan akan ada "toko penjualan kembali", diikuti dengan "toko barang" dan "toko barang bekas."

Anda masih dapat melihat tanda rawak di hadapan kedai "barang bekas" atau "penjualan semula", tetapi syaratnya sebahagian besarnya tidak disukai. Ini meninggalkan dua kategori yang dapat dibezakan: kedai barang dan barang berjimat cermat.

Tabiat lama mati dengan teruk, jadi harap dapat mendengar ada orang memanggil keempat-empat istilah itu seolah-olah mereka bermaksud sama. Tetapi anda tidak akan melakukannya, terutamanya setelah anda mengetahui perbezaan cara kedua entiti ini beroperasi dan apa yang mereka jual.

Maksud 'Kedai Berjimat Cermat'

Kedai berjimat cermat biasanya dikendalikan oleh dan untuk organisasi amal atau bukan untung. Goodwill Industries mungkin menjalankan kedai berjimat cermat yang paling dikenali, walaupun hospital besar (atau pembantu mereka) masih menjalankannya juga.

Kedai berjimat cermat bergantung pada sumbangan untuk mengumpulkan wang dan kemungkinan besar akan menerima pakaian, perabot, barang hiasan rumah, peralatan dapur kecil, pinggan, gelas dan pinggan mangkuk, elektronik, buku, filem, produk bayi dan mainan untuk menyimpan rak mereka. Kedai berjimat cermat tidak terkenal sebagai pemilih dan biasanya menerima setiap sumbangan yang ditawarkan kepada mereka kerana pada akhirnya, harga yang ditandai dimaksudkan untuk mencerminkan keadaan barang dagangan.

Kedai berjimat cermat bertujuan untuk menyerahkan stok mereka dengan cepat dan diketahui menawarkan tawar-menawar: Baju kemeja lelaki dengan harga $ 3,99 setiap satu dan empat buku hardcover atau dua DVD seharga $ 1, kata Pocket Sense.

Bagi pembeli, dinamik kedai berjimat cermat boleh menjadi beg campuran literal dan hampir keseluruhannya adalah nasib dan masa yang sesuai: Anda boleh pergi dengan troli membeli-belah yang dipenuhi dengan produk-produk yang mempesonakan dengan label pereka - atau apa-apa kecuali botol air yang anda bawa.

Kedai Konsinyasi Tiada Kedai Jimat Sinonim

Sebenarnya, senario yang sama dapat berlaku di sebuah toko barang. Tetapi jika anda cenderung untuk membuka perniagaan, kedai konsainan mungkin adalah yang anda fikirkan. Tidak seperti kedai berjimat cermat, kedai konsinyasi biasanya mempunyai piawaian pilihan yang tinggi, yang bermaksud bahawa barang mesti berada dalam keadaan hampir sempurna dan dikeluarkan oleh syarikat terkemuka. Atau seperti yang dikatakan Leo Hamel, kedai-kedai hanya akan menerima "barang mewah yang dimiliki sebelumnya yang dalam keadaan mint." Sekiranya tidak, barang tersebut ditolak dengan sopan. Sekiranya mereka diterima, dan mereka menjual, orang yang membawa barang itu ke kedai berkongsi peratusan penjualan.

Kedai konsinyasi cenderung menekankan pakaian, kasut dan perhiasan wanita - ceruk yang terus berkembang dan mungkin kelihatan sangat menarik dengan latar belakang menyedihkan dari banyak syarikat gergasi runcit yang mengajukan kebankrapan atau penutupan.

Ironinya, sekurang-kurangnya dua daripada raksasa ini - Macy dan JC Penney - bersedia membawa pakaian "terpakai" ke dalam kedai batu bata mereka, menurut Dewan Perniagaan AS. Anda dapat mengagak teori anda sendiri tentang mengapa peruncit berpengalaman seperti itu menginginkan pakaian "dimiliki sebelumnya" bersaing dengan persembahan baru mereka. Tetapi perkembangan ini semestinya memberitahu anda sesuatu - sementara mungkin mengesahkan naluri usus anda yang sudah kuat.