Cara Meningkatkan Domba di Kawasan Kecil untuk Keuntungan

Setelah berpuluh-puluh tahun memberi jalan kepada perusahaan ladang yang lebih besar, ladang kecil membuat kemunculan semula, tidak hanya untuk tanaman tetapi juga untuk memelihara binatang. Ladang seluas kecil dapat menyediakan ruang yang sesuai untuk memelihara biri-biri yang menguntungkan. Keuntungan boleh mencabar, tetapi dengan biri-biri yang produktif dan kawalan perbelanjaan yang ketat, keuntungan adalah mungkin. Domba menghasilkan pendapatan dari penjualan daging, bulu dan susu.

Daging berkualiti tinggi dihasilkan dari anak domba, domba muda di bawah usia satu tahun. Sebilangan besar biri-biri dicukur sekali setahun untuk menghasilkan bulu. Susu domba adalah produk khas yang sering digunakan untuk pengeluaran keju untuk membuat pecorino, roquefort dan keju khas lain.

Musim Lambak Musim Bunga dan Musim Gugur

Pemasaran produk biri-biri yang berjaya sangat penting untuk operasi biri-biri yang menguntungkan dan masa adalah faktor kritikal. Harga untuk anak domba sering kali lebih tinggi pada musim bunga daripada pada waktu lain tahun ini. Sebilangan pengeluar biri-biri menjadualkan anak domba jatuh untuk menghasilkan domba pasar pada musim bunga.

Walau bagaimanapun, hanya baka domba tertentu seperti Dorset, Rambouillet dan Polypay, domba semasa musim gugur. Sebilangan besar baka melahirkan anak domba pada akhir musim sejuk atau awal musim bunga, menghasilkan domba pasar untuk penjualan musim panas atau musim gugur. Keakraban dengan tabiat membeli pengguna di kawasan anda akan membantu menentukan masa terbaik untuk pengeluaran domba.

Keuntungan Anak Kembar

Burung betina biasanya melahirkan satu hingga tiga ekor anak domba setiap tahun. Sebilangan besar ekor betina berjaya membesarkan dua ekor anak domba. Anak kembar memberikan keuntungan yang lebih besar daripada anak domba. Keupayaan untuk menghasilkan anak kembar dan bukannya anak domba sebahagiannya diwarisi.

Burung betina yang berkembar atau kembar tiga cenderung menghasilkan lebih dari satu ekor domba. Pemilihan pembiakan betina dengan berhati-hati dan penjagaan haiwan muda yang sangat baik diperlukan untuk mendapatkan keuntungan.

Pelan Jualan dan Pemasaran

Adalah mustahak untuk mempunyai rancangan pemasaran. Pengeluar domba menjual biri-biri secara lelong atau langsung ke rumah sembelih, restoran atau kedai runcit. Sebilangan pengeluar menjual kambing di pasar tani. Pengeluar domba yang memelihara biri-biri tulen menjual stok pembiakan kepada pengeluar lain.

Pasar diperlukan untuk menjual bulu dan susu domba. Terokai pasaran produk organik di kawasan anda. Memelihara biri-biri yang boleh disahkan sebagai organik secara amnya menambah perbelanjaan tambahan, tetapi daging organik juga memberikan harga yang lebih tinggi.

Mengambil Pekerja Tambahan

Pada masa-masa tertentu dalam setahun, memelihara domba memerlukan banyak tenaga kerja. Semasa musim domba, domba dan domba yang baru lahir memerlukan pemerhatian dan bantuan yang dekat. Sekiranya domba memakan jerami, tenaga kerja harian diperlukan untuk memberi makan rumput kering.

Pemangkasan kaki, ricih, penandaan telinga, pemasangan ekor dan amalan pengurusan lain memerlukan tenaga mahir. Bantuan keluarga, jika ada, boleh menjadi lebih ekonomik daripada pengambilan pekerja luar.

Makanan dan Padang Rumput yang Sesuai untuk Merumput

Makanan adalah salah satu perbelanjaan terbesar untuk operasi pemeliharaan domba. Padang rumput dan rumput kering menyediakan sebahagian besar makanan untuk haiwan ruminan. Keluasan kecil tidak membenarkan pengeluaran sejumlah besar makanan. Untuk mendapatkan keuntungan, perlu mencari sumber rumput kering berkualiti tinggi atau padang rumput yang sesuai untuk merumput.

Perlindungan dari Pemangsa

Domba memerlukan perlindungan dari pemangsa. Coyote dan anjing liar membunuh domba yang tidak dilindungi. Anjing pengawal, pagar elektrik dan pengawasan ketat membantu menjaga keselamatan domba. Program penjagaan kesihatan yang baik dengan vaksinasi yang diperlukan menjadikan domba tetap sihat dan produktif.