Cara Membuat Acara di Google Gmail Dari E-mel

Google menyediakan anda banyak alat untuk organisasi melainkan hanya e-mel, yang sangat berguna untuk pengurusan perniagaan kecil. Anda boleh menggunakan ciri Gmail, Peta, Dokumen dan Kalendar Google dari satu akaun, dan masing-masing dapat disatukan dengan lancar dengan yang lain. Salah satu penyatuan yang berguna adalah kemampuan membuat acara Kalendar dengan mudah dari mesej yang anda terima di Gmail. Cara termudah untuk membuat acara adalah apabila anda menerima e-mel dengan jemputan acara Kalendar Google, tetapi anda sebenarnya dapat membuat acara dari mana-mana e-mel, bahkan yang tidak berkaitan dengan Kalendar Google.

Jemputan Acara

1

Buka Gmai.

2

Buka e-mel dengan jemputan acara Kalendar Google di dalamnya.

3

Klik pilihan "Ya" di sebelah perkataan "Pergi?" dalam e-mel. Anda juga boleh mengklik butang "Balas" untuk menghantar respons mesej atau pilihan "Teruskan" untuk menghantar acara kepada orang lain. Google akan menambahkan acara ke Kalendar Google anda secara automatik, di mana anda dapat melihat dan mengedit perincian mengenainya jika perlu.

E-mel lain

1

Buka Gmail.

2

Buka e-mel yang ingin anda gunakan untuk membuat acara.

3

Klik pilihan "Lagi" di atas mesej; kemudian klik "Buat acara." Tab baru akan dibuka dengan acara yang dibuat secara automatik menggunakan maklumat dalam e-mel yang dikenal pasti oleh Gmail.

4

Edit acara sekiranya perlu. Anda boleh mengubah tarikh dan masa, keterangan, lokasi atau elemen lain. Anda juga boleh menambahkan tetamu dan menghantar jemputan apabila anda selesai membuat acara.

5

Klik "Simpan" untuk membuat acara dan menghantar jemputan kepada mana-mana tetamu yang anda tambahkan.