Cara Membuat Item Lutsinar dalam Indesign

Dengan alat Efek terbina dalam Adobe InDesign, anda dapat mengubah ketelusan objek dalam dokumen InDesign untuk menghasilkan kesan tembus yang profesional dan menarik. Ketelusan InDesign sangat berguna ketika meletakkan teks ke gambar yang kompleks; kotak separa telus digunakan di bawah teks untuk mengelakkan pertembungan visual dengan gambar yang mendasari. Secara lalai, objek InDesign legap ketika dibuat. Kesan ketelusan ditambahkan setelah objek dilukis atau diletakkan ke halaman.

1

Tekan kekunci "A" untuk memunculkan Alat Pemilihan Langsung dan kemudian klik pada objek yang ingin anda lutsinar untuk memilihnya.

2

Pilih pilihan menu "Objek". Arahkan tetikus anda ke atas pilihan "Kesan" dan kemudian pilih "Ketelusan" dari senarai juntai bawah untuk memunculkan alat Kesan.

3

Pilih "Objek" dari menu "Tetapan Untuk" dan klik anak panah di sebelah nilai Opacity objek untuk memunculkan slaid yang anda gunakan untuk menyesuaikan kelegapan item. Apabila gelangsar berada di paling kanan bar, objek itu legap sepenuhnya. Apabila berada di paling kiri, objek itu telus sepenuhnya. Tetapkan gelangsar di mana sahaja di antara kedua-dua hujung untuk menjadikan objek itu tidak transparan. Klik "OK" untuk mengesahkan perubahan dan tutup alat Kesan.