Mematikan iPad dan Terus Menghidupkan Kembali

IPad anda tidak boleh dihidupkan semula setiap kali anda mematikannya, dan tingkah laku ini mungkin menunjukkan kesalahan kekal pada peranti. Ini juga dapat menunjukkan bug atau kesalahan sementara yang dapat anda atasi dengan menjalani rutin penyelesaian masalah yang sederhana, yang membolehkan anda kembali bekerja secepat mungkin. Sekiranya masalah berlanjutan, buat janji temu di kedai runcit Apple tempatan.

Cabut palam iPad

Kemungkinan sambungan USB iPad anda ke komputer dan komunikasi dengan iTunes menghalangnya daripada mematikannya dengan betul. Untuk menguji apakah ini benar-benar berlaku, matikan komputer anda dan cabut palam iPad daripadanya sebelum cuba mematikan peranti lagi - tahan butang Tidur / Bangun sehingga slaid merah muncul, kemudian seret melintasi skrin untuk mematikan peranti itu.

Tetapkan semula atau Pulihkan

Menetapkan semula iPad adalah kaedah yang lebih menyeluruh untuk melakukan boot semula peranti dan dapat menyelesaikan tingkah laku yang menyimpang. Untuk melakukan ini, tekan dan tahan butang Tidur / Bangun dan abaikan slaid merah yang muncul di skrin. Terus tekan butang Tidur / Bangun sehingga anda melihat logo Apple muncul.

Sekiranya iPad masih hidup kembali secara automatik ketika dimatikan, Pemulihan penuh melalui iTunes mungkin diperlukan untuk menetapkan semula peranti ke tetapan kilangnya (kemudian anda boleh memuatkan semula fail dan tetapan peribadi anda dari sandaran). Sekiranya aplikasi atau bug tertentu menyebabkan iPad anda dihidupkan semula secara automatik, kedua-dua proses ini biasanya menyelesaikan masalahnya.

Persisian Pihak Ketiga

Periferal pihak ketiga, seperti papan kekunci atau dok Bluetooth, mungkin menyebabkan iPad anda dihidupkan sendiri tanpa amaran. Periksa sama ada iPad terputus sepenuhnya dari kedua-dua periferal berwayar dan tanpa wayar semasa anda mematikannya. Mematikan periferal yang dimaksudkan juga menghalangnya daripada dapat membangunkan iPad anda dari tidur. Selain itu, Anda dapat mematikan fungsi Bluetooth iPad ketika sambungan tidak digunakan dari aplikasi Pengaturan.

Penutup Pintar

IPad Smart Covers dapat dikonfigurasi untuk membuka kunci iPad anda secara automatik setiap kali penutup dilepaskan. Sekiranya anda tidak mahu perkara ini terjadi, buka aplikasi Tetapan dan ubah pilihan "Kunci Penutup / Buka Kunci iPad" ke "Mati." Sekiranya anda tidak mempunyai Smart Cover pada peranti anda, maka pilihan ini tidak muncul. Sekiranya anda memilih untuk membenarkan Smart Cover membuka kunci peranti, pasang kunci kod laluan untuk mengelakkan akses tidak sah ke iPad anda.

Sekiranya tiada langkah ini menyelesaikan masalah, buat janji temu di kedai Apple tempatan untuk mendapatkan bantuan.