Bolehkah Anda Mendapatkan Orang Kembali Setelah Anda Menyekat Mereka Dari Facebook?

Tetapan privasi Facebook membolehkan anda mengawal keterlihatan kandungan yang anda kongsi di rangkaian sosial. Anda boleh menyesuaikan tetapan anda untuk berkongsi dengan beberapa rakan dan bersembunyi dari orang lain. Apabila tetapan privasi tidak mencukupi, anda boleh menggunakan ciri Blok balik yang boleh dibalik untuk menyekat sepenuhnya pengguna daripada mengakses maklumat anda. Dengan andaian beberapa syarat dipenuhi, ada kemungkinan untuk mendapatkan rakan Facebook yang disekat kembali.

Ciri Blok Facebook

Ciri Blok Facebook membolehkan anda membuat senarai pengguna yang tidak dibenarkan mengakses kandungan anda. Apabila anda menyekat seseorang, semua sambungan yang pernah wujud di antara anda, termasuk halaman persahabatan, nota, komen dan suka, akan hilang. Anda tidak lagi mempunyai akses ke profil mereka dan mereka tidak lagi dapat mengakses profil anda. Teg foto dan komen dikeluarkan. Menyekat tidak melampaui Facebook ke tempat lain di Internet atau aplikasi pihak ketiga.

Cara Menyekat Pengguna

Log masuk ke akaun Facebook anda menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda. Klik tab "Akaun" yang terletak di sudut kanan atas mana-mana halaman dan pilih pilihan "Keutamaan Privasi" yang muncul dalam senarai drop-down. Tatal ke bahagian bawah halaman yang dihasilkan dan klik pautan "Edit Daftar Anda" di bawah bahagian "Daftar Sekat". Taipkan nama atau alamat e-mel orang yang ingin anda sekat di ruang yang disediakan dan pilih butang "Sekat". Cari pengguna di kotak pop timbul yang dihasilkan dan klik butang "Sekat".

Cara Membebaskan Pengguna

Sekiranya anda mempunyai perubahan hati, anda boleh mengambil langkah untuk menjalin semula persahabatan Facebook anda. Log masuk ke akaun Facebook anda menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda. Klik tab "Akaun" yang terletak di sudut kanan atas mana-mana halaman dan pilih pilihan "Keutamaan Privasi" yang muncul dalam senarai drop-down. Tatal ke bahagian bawah halaman yang dihasilkan dan klik pautan "Edit Daftar Anda" di bawah bahagian "Daftar Sekat". Cari nama orang yang ingin anda kawan dan klik butang "Buka blokir" yang muncul di sebelah namanya. Klik butang "Sahkan" untuk menghantar. Mulailah mengetik nama pengguna yang tidak disekat di kotak carian yang terletak di bahagian atas halaman mana pun dan pilih namanya dari senarai yang muncul. Klik "Tambah Sebagai Kawan"butang yang muncul di halaman profil yang dihasilkan. Perhatikan bahawa, jika butang "Tambah Sebagai Rakan" tidak muncul, atau anda tidak dapat mencari profil pengguna, pengguna telah menyekat anda dan anda tidak dapat mengirim permintaan teman. Cari cara alternatif untuk berkomunikasi dan minta pengguna membuang blok tersebut supaya anda dapat menghantar permintaan rakan baru.

Tetapan Privasi Facebook

Sebagai alternatif untuk menyekat rakan Facebook, anda boleh menyesuaikan tetapan privasi anda untuk membatasi akses mereka ke profil anda. Buat senarai rakan Profil Terhad, yang mengandungi rakan Facebook yang ingin anda hadkan. Dari laman utama anda, klik pautan "Rakan" di bar sisi kiri dan klik butang "Urus Daftar Rakan" di sudut kanan atas halaman yang dihasilkan. Klik butang "Buat Senarai" dan pilih sekurang-kurangnya satu pengguna dari kotak pop timbul yang dihasilkan. Ketik "Profil Terhad" di ruang yang disediakan untuk nama senarai dan klik butang "Buat Senarai". Sesuaikan tetapan privasi anda dari pautan "Preferensi Privasi" di menu lungsur "Akaun" di bahagian atas halaman mana pun. Sesuaikan pilihan privasi anda pada halaman yang dihasilkan untuk menyembunyikan jenis kandungan tertentu,seperti yang dikehendaki, dari senarai rakan Profil Terhad anda.