Adakah Silverlight Terdapat pada Mac?

Pada tahun-tahun yang lalu, keserasian antara kebanyakan perkara Apple dan Microsoft adalah terhad, jika tidak ada. Pada masa ini, Apple dan Microsoft berusaha untuk membuat produk yang serasi di kedua platform. Sebagai contoh, pada tahun 2010 Microsoft mengeluarkan versi pemalam penyemak imbas Silverlight Web yang serasi dengan Mac.

Gambaran Keseluruhan Microsoft Silverlight

Pada akhir pembangun, Microsoft Silverlight adalah alat untuk membuat aplikasi berasaskan Web, serupa dengan Adobe Flash. Contohnya, perkhidmatan penghantaran filem-streaming dan DVD Netflix menggunakan Microsoft Silverlight untuk elemen streaming video di laman webnya. Pada akhir pengguna, plugin yang anda pasang di penyemak imbas Web anda dapat melihat kandungan Microsoft Silverlight. Plugin Microsoft Silverlight serasi dengan Windows, Mac dan Linux.

Keserasian

Pada tahun 2010, Microsoft Silverlight serasi dengan Mac OS X. Lebih khusus lagi, pemalam penyemak imbas Web Microsoft Silverlight serasi dengan Safari, Firefox dan Google Chrome, jadi anda boleh menggunakannya dengan penyemak imbas mana yang anda mahukan. Sekiranya anda belum memasang Microsoft Silverlight Plugin dan anda menemui kandungan Silverlight, anda akan menerima notis yang menjelaskan bahawa anda perlu memasang plugin untuk melihat kandungannya.

Memasang Microsoft Silverlight

Untuk memasang Microsoft Silverlight, arahkan ke laman web Microsoft di penyemak imbas anda dan muat turun salinan pemalam percuma. Apabila muat turun selesai, klik dua kali fail DMG untuk memasang imej cakera. Klik dua kali ikon pemasang dan ikuti arahannya. Anda mungkin perlu memulakan semula penyemak imbas anda selepas pemasangan. Anda perlu memasang pemalam Microsoft Silverlight pada setiap penyemak imbas Web yang dengannya anda ingin menggunakannya.

Keutamaan Microsoft Silverlight

Oleh kerana Microsoft Silverlight adalah pemalam dan bukan aplikasi, anda tidak akan dapat mengakses pilihan anda melalui bar menu atas Desktop Mac anda. Sebenarnya, pilihan Microsoft Silverlight berada di lokasi yang sama sekali berbeza dengan plugin itu sendiri. Setelah pemasangan, Microsoft Silverlight membuat alias di folder Aplikasi anda. Klik dua kali alias ini membuka pilihan anda, bukan pemalam Microsoft Silverlight.