Bagaimana Memperbaiki Komputer Anda Apabila Tidak Akan Membiarkan Anda Log Masuk Di Mana Saja

Anda boleh menyelesaikan banyak masalah perisian dengan komputer anda, dengan syarat anda dapat mengaksesnya. Sebilangan gangguan, bagaimanapun, mematikan kemampuan anda untuk memperbaikinya. Ini berlaku terutamanya apabila perisian hasad dipasang atau profil menjadi rosak. Dalam keadaan seperti ini, ada langkah-langkah yang dapat Anda ambil, termasuk masuk melalui Safe Mode, memasang semula OS atau menggunakan cakera lingkungan yang telah diinstal sebelumnya.

Memahami Masalah

"Log masuk" dapat merujuk kepada sejumlah hal yang berbeda: komputer, rangkaian atau perkhidmatan yang tidak berkaitan. Sekiranya anda boleh log masuk ke Windows, tetapi menghadapi masalah untuk log masuk ke mana-mana sumber biasa anda, seperti laman web Intranet, hubungi pentadbir IT anda atau meja bantuan perkhidmatan tersebut. Ini adalah masalah khusus aplikasi atau rangkaian, dan memasang semula sistem operasi atau melakukan pemulihan sistem tidak semestinya memperbaikinya. Tetapi jika anda bahkan tidak dapat memasukkan Windows untuk membuka penyemak imbas dan menavigasi ke Google, maka anda perlu menerapkan perbaikan.

Memasuki Zon Selamat

Microsoft tahu bahawa anda memerlukan akses khas ketika menyelesaikan masalah besar dan telah mengembangkan mod but khusus yang disebut Safe Mode. Untuk memasuki Safe Mode, anda perlu menahan kekunci "Shift" sambil mengetuk "Restart" di bawah pilihan butang kuasa pada skrin but. Anda kemudian memilih "Selesaikan Masalah" di skrin but yang dihasilkan. Pada versi Windows yang lebih lama, anda juga dapat menekan F8 sebelum layar boot Windows awal dan memilih "Safe Mode." Memasuki mod ini sering membolehkan anda mendapatkan akses ke komputer dan menyelesaikan masalah yang menghalang anda daripada masuk secara normal. Dari sini anda boleh melakukan pemulihan sistem atau membina semula profil pengguna tempatan anda.

Persekitaran yang Diprapasang

Salah satu pilihan yang jauh lebih maju adalah persekitaran yang telah dipasang sebelumnya. Cakera PE dan pemacu kilat membolehkan anda memuatkan salinan Windows yang benar-benar terpencil daripada masalah salinan yang terdapat pada cakera keras. Dari sini, anda boleh menggunakan pelbagai pembaikan. Bergantung pada bagaimana PE dibina, anda boleh menjalankan imbasan virus, program pembersihan malware dan banyak lagi, seolah-olah anda mempunyai akses penuh ke komputer.

Pilihan Nuklear

Sekiranya anda mendapati masalah anda tidak dapat diselesaikan dalam Safe Mode dan persekitaran yang telah diinstal sebelumnya, maka anda perlu bermula dari awal. Ini bermaksud menggunakan cakera pemasangan Windows atau partisi pemulihan untuk memberi komputer anda bersih. Apabila tersedia, partisi pemulihan berfungsi lebih baik, kerana biasanya merangkumi sejumlah program yang biasanya tidak tersedia dalam persekitaran Windows yang baru dipasang semula. Pilihan ini secara amnya menghapus semua data pada cakera keras, jadi pastikan anda telah membuat sandaran sebelum mencubanya.