Perbezaan Antara Kad SD Mikro, Mini & Biasa

Semua jenis kad SD berguna untuk menyimpan dokumen, media dan fail lain sehingga anda dapat memindahkannya atau mengaksesnya semasa anda tidak bekerja. Pada akhirnya, kad yang anda gunakan adalah kad yang sesuai dengan peranti anda. Sebilangan besar peranti hanya boleh menggunakan satu jenis kad SD bergantung pada jenis slot simpanannya. Semua kad SD beroperasi pada 2.7 volt hingga 3.6 volt.

Micro SD

Dikeluarkan pada tahun 2005, kad SD mikro adalah kad terkecil dan juga format SD terbaru. Kad SD mikro berukuran 11mm panjang 15mm lebar 1mm tebal dan beratnya kira-kira setengah gram. Ia mempunyai lapan pin dan tiada perlindungan tulis.

Mini SD

Kad mini SD dikeluarkan pada tahun 2003 dan sering digunakan dalam peranti mudah alih. Mini SD selebar 20mm dengan panjang 21.5mm dan tebal 1.4mm, dan beratnya kira-kira satu gram. Ia mempunyai 11 pin dan tiada perlindungan tulis.

Kad SD

Kad SD pertama kali tersedia pada tahun 1999 dari Panasonic, Toshiba dan SanDisk dan merupakan jenis kad SD terbesar. Kad SD biasa panjang 32mm dengan lebar 24mm dan ketebalan 2.1mm. Beratnya kira-kira dua gram. Ia mempunyai sembilan pin dan suis perlindungan tulis.

Penyimpanan

Saiz fizikal kad SD tidak mengubah kapasiti simpanannya. Jumlah simpanan pada kad SD ditentukan oleh standard yang dipatuhi oleh kad anda. Kad yang menggunakan standard SD dapat menyimpan hingga 2GB data, sementara yang menggunakan standard SDHC dapat menyimpan hingga 32GB. Kad yang menggunakan standard SDXC boleh memuatkan maklumat sehingga 2 TB. Setiap standard menggunakan jenis sistem fail FAT yang berbeza yang menentukan kemungkinan saiz simpanan kad. Kad standard SD menggunakan sistem FAT 12 dan 16. Kad standard SDHC menggunakan sistem FAT 32. Kad SDXC menggunakan sistem exFAT, yang merupakan versi lanjutan dari sistem FAT sebelumnya.

Memindahkan Data

Anda tidak memerlukan pembaca kad yang berasingan untuk setiap jenis kad SD. Terdapat pembaca kad yang mempunyai kemampuan memuat fail dari komputer anda ke setiap jenis kad dan kembali lagi. Sebilangan penyesuai berukuran kad SD dan boleh memegang kad SD mikro atau kad SD mini. Ini direka untuk memasangkan ke port SD bawaan di komputer anda. Kad SD juga dapat digunakan sebagai pemacu dengan menghubungkan peranti yang memegang kad simpanan ke komputer.