Kaedah Promosi Pemasaran

Promosi adalah bahagian pemasaran yang secara khusus melibatkan penyampaian maklumat syarikat atau produk kepada pelanggan yang disasarkan. Ini adalah komponen penting dalam sistem pemasaran yang lebih luas, kerana inilah yang biasanya membuat pelanggan menyedari anda, tertarik dengan jenama anda, berminat untuk membeli dan akhirnya, pelanggan setia. Iklan, hubungan masyarakat dan penjualan peribadi adalah tiga kaedah promosi yang penting, walaupun beberapa teknik baru telah muncul pada awal abad ke-21.

Mengiklankan

Iklan mengambil sebahagian besar dari anggaran syarikat yang diperuntukkan untuk pemasaran dan promosi. Ini termasuk pengembangan dan pengiriman pesanan jenama atau produk berbayar melalui media. Syarikat biasanya mempunyai jabatan periklanan dalaman yang merancang dan mengembangkan iklan, atau mereka bekerja dengan firma pengiklanan yang pakar dalam proses pengiklanan. Oleh kerana anda membayar untuk penempatan iklan di media seperti televisyen, radio, surat khabar dan majalah, anda biasanya mempunyai lebih banyak kawalan terhadap mesej daripada yang anda lakukan melalui beberapa kaedah promosi lain.

Perhubungan Awam

Menjaga muhibah dengan orang ramai adalah strategi jangka panjang yang penting bagi syarikat kecil dan besar. Pelbagai taktik perhubungan awam digunakan untuk menjangkau pelanggan melalui mesej media yang tidak dibayar. Siaran akhbar adalah salah satu taktik PR yang paling biasa dan biasa. Ini adalah ketika syarikat menghantar gambaran umum mengenai perubahan besar atau peristiwa, pelancaran produk atau berita lain ke pelbagai media. Persidangan akhbar, ciri laporan berita dan buletin adalah alat PR yang biasa. Objektif umum PR adalah untuk menjaga jenama anda di hadapan orang bahkan melebihi iklan berbayar. Cabarannya ialah anda tidak selalu dapat mengawal cara pengiriman atau penerimaan mesej PR anda.

Menjual

Walaupun perniagaan biasanya terlibat dalam beberapa tahap pengiklanan dan hubungan masyarakat, penggunaan taktik penjualan peribadi sangat berbeza. Beberapa perniagaan kecil tidak menggunakan rakan jualan aktif berdasarkan produk atau perkhidmatan skala kecil yang mereka jual. Syarikat yang mempunyai barang dengan tiket besar, seperti elektronik atau perkakas, lebih sering menggunakan rakan jualan untuk menekankan kelebihan produk kepada pelanggan dan mengatasi masalah mereka. Jual adalah salah satu bentuk promosi yang paling interaktif.

Digital / Interaktif

Evolusi Internet dan teknologi yang berkaitan telah menghasilkan kaedah promosi digital dan interaktif. Pemasaran e-mel, pengiklanan dalam talian dan iklan mudah alih semuanya telah menjadi komponen umum kempen promosi. Kaedah ini selalunya relatif berpatutan untuk perniagaan kecil dan menawarkan hubungan langsung kepada pengguna yang mahir teknologi yang menghabiskan banyak masa dalam talian. Portal media sosial seperti Twitter, Facebook dan YouTube juga menyediakan cara yang murah untuk berinteraksi dengan pelanggan dalam masa nyata.