Cara Mengemukakan Aduan Dengan Facebook untuk Fitnah

Facebook adalah rumah bagi profil banyak orang, ada yang menjadi rakan anda, dan ada yang mungkin kurang mesra. Sekiranya anda melihat komen yang kasar atau memfitnah mengenai diri anda di laman web ini, gunakan ciri laporan Facebook untuk memberi amaran kepada pentadbir. Namun, laman web ini berhati-hati bahawa tidak semua kandungan yang anda anggap tidak menyenangkan akan dikeluarkan secara automatik. Sekiranya komen tersebut tidak jelas memfitnah, Facebook mungkin tidak sesuai untuk menghapusnya. Sekiranya demikian, pilihan terbaik anda adalah menyekat pengguna lain sehingga dia tidak lagi dapat mengakses profil anda atau melihat anda di mana sahaja di Facebook.

1

Arahkan penyemak imbas anda ke profil yang mengandungi catatan fitnah - jangan benderakan siaran dari Suapan Berita jika anda ingin mengisi laporan yang lebih terperinci.

2

Arahkan tetikus anda ke atas catatan fitnah sehingga tanda "x" muncul di sudut kanan atas siaran.

3

Klik pada "x" dan pilih "Report Post or Spam" dari menu drop-down.

4

Klik pada pautan "Laporkan" berwarna biru yang muncul di bawah mesej "Terima kasih atas bantuan anda".

5

Pilih alasan laporan anda dari pilihan yang disediakan oleh Facebook. Sekiranya fitnah berkenaan dengan anda, pilih "Ini mengganggu saya" dari pilihan; jika siaran berkenaan rakan, pilih "Ini mengganggu rakan." Klik "Teruskan" untuk menghantar laporan.