Cara Menyenaraikan Pautan Linkedin Anda pada Resume

LinkedIn adalah laman rangkaian sosial dengan penekanan pada perniagaan. Ini digunakan oleh perniagaan yang ingin mempromosikan diri mereka sendiri, serta untuk mengupah orang lain, dan juga digunakan oleh banyak orang yang ingin disewa. Sehingga Januari 2018, laman web ini dilaporkan mempunyai lebih dari 100 juta hits unik sebulan dari ahli dan bukan ahli, dari sekitar 200 negara. Itu banyak lalu lintas di jalan raya internet. Inilah cara untuk memastikan profil LinkedIn anda ada di resume anda.

Buat Profil

Profil LinkedIn cepat dan senang dibuat. Ia juga percuma. Anda memerlukan gambar wajah anda yang jelas. Ia tidak perlu menjadi profesional, tetapi perlu kelihatan profesional. Kemas kini ini setiap tahun.

Ikuti profil anda dengan semua maklumat yang diperlukan, seperti sejarah kerja, pernyataan profesional, dan tajuk resume yang tepat. Luangkan masa anda untuk menggilap ini. Anda boleh meminta rakan yang dipercayai untuk membaca semula profil LinkedIn anda supaya anda tidak terlepas masalah yang mungkin disedari oleh bakal majikan.

Buat URL Tersuai anda

LinkedIn membolehkan pengguna membuat URL unik. Penting untuk melakukan langkah ini, kerana meningkatkan kesedaran mengenai jenama anda - anda!

  • Arahkan ke profil anda dan klik "Edit Profil Awam Anda" ke kanan atas.
  • Anda akan melihat URL generik yang diberikan oleh LinkedIn kepada anda. Klik "Edit profil & URL awam."
  • Sekarang, ikon pensil akan muncul. Klik untuk melihat kotak untuk memasukkan URL unik yang anda pilih. Ia mempunyai maksimum 30 aksara. Sebaiknya pilih nama anda atau sedekat mungkin dengan nama anda.
  • Apabila anda yakin dengan URL yang anda mahukan, periksa semula apa yang anda taipkan untuk memastikannya betul dan tekan "Simpan."
  • Sekarang kembali ke halaman profil anda dan salin URL tersebut supaya anda dapat memasukkannya ke dalam resume anda.

Salin dan Tampal dengan betul

Di bahagian resume anda di mana ia menyenaraikan nombor telefon dan e-mel anda, tampal URL LinkedIn anda. Alamat tersebut harus berada di sebelah atau di bawah alamat e-mel anda. Berhati-hati bahawa dalam menampalnya, anda tidak membuat watak yang berlebihan - anda tidak perlu memasukkan https atau www. Ia harus berbunyi: "Profil LinkedIn: LinkedIn / in / [URL disesuaikan anda]"

Itu semua maklumat yang anda perlukan untuk memastikan media sosial profesional anda ada di resume anda. Meluangkan masa untuk menyempurnakan LinkedIn anda boleh membuat perbezaan antara mendarat pekerjaan dan mendarat yang pekerjaan untuk anda.