Peraturan Pintu ADA

Orang kurang upaya adalah salah satu pasaran pengguna yang berkembang pesat di AS, mengawal pendapatan boleh guna selepas cukai sekitar $ 490 juta , menurut American Institutes for Research. Ini serupa dengan segmen pasaran lain yang penting, termasuk Afrika Amerika dan Hispanik. Namun, melayani kumpulan pengguna ini mungkin memerlukan perniagaan membuat perubahan pada beberapa amalan kerja mereka. Ini bermula dengan menjadikan kerusi roda tempat mereka boleh diakses - secara harfiah membuka pintu bagi mereka yang mempunyai keperluan unik.

Ukuran Lebar Kerusi Roda

Lebar kerusi roda antara 21 inci hingga 40 inci, bergantung pada ukuran dan jenisnya, dengan lebar standard 23 hingga 25 inci, lapor 1800Wheelchair.com. Oleh kerana rata-rata pintu masuk di rumah hanya selebar 23 hingga 27 inci, anda dapat melihat bahawa pengguna kerusi roda mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan akses ke beberapa bangunan.

Akta Orang Amerika Dengan Kurang Upaya menetapkan satu siri syarat kebolehaksesan pintu untuk memastikan bahawa orang kurang upaya dapat menikmati akses penuh ke kehidupan awam.

Pelbagai jenis perniagaan swasta mesti mematuhi ADA, serta kerajaan tempatan dan agensi negeri. Sebarang bangunan yang terbuka untuk umum atau menawarkan perkhidmatan kepada orang ramai mesti diakses sepenuhnya oleh orang kurang upaya sekiranya dibina selepas 26 Januari 1992. Untuk bangunan yang lebih tua, pemilik mesti melakukan yang terbaik agar bangunan tersebut dapat diakses. Ini biasanya bermaksud membuat penyesuaian yang dapat dilakukan tanpa terlalu banyak kesulitan atau perbelanjaan.

Pintu mana yang mesti diakses?

Di bawah ADA, pemilik bangunan harus meletakkan sekurang-kurangnya satu pintu yang sesuai di setiap lokasi ini:

  • Masuk dan keluar dari bangunan
  • Pintu masuk ke bangunan dari tempat letak kereta, jalan setingkat dan terowong pejalan kaki
  • Setiap unit disewa di sebuah pusat membeli-belah
  • Pintu dalaman dan luaran, pintu masuk dan pintu masuk di laluan yang boleh diakses
  • Laluan melarikan diri kecemasan

Keperluan untuk bangunan baru lebih ketat, di mana sekurang-kurangnya 60 peratus pintu masuk awam mesti diakses. Pintu masuk pekerja sahaja yang memerlukan kunci, papan kekunci atau kad akses dikira sebagai pintu masuk awam, dan juga pintu masuk yang melayani orang awam.

Apa Makna Yang Boleh Diakses?

Untuk tujuan ADA, pintu yang dapat diakses mempunyai lebar yang jelas sekurang-kurangnya 32 inci dari muka pintu ke hentian yang bertentangan, dengan pintu terbuka pada 90 darjah.

Ketinggian pintu yang boleh diakses minimum 80 inci.

Perkakasan - tombol atau pemegang yang digunakan untuk membuka pintu - mesti terletak 34 inci hingga 48 inci di atas lantai atau tanah.

Adakah Jenis Pintu Materi?

Pintu automatik memberikan aksesibilitas yang lebih besar untuk orang-orang yang bermasalah pergerakan, kerana mereka tidak memerlukan kekuatan untuk membukanya. Walau bagaimanapun, mereka tidak diperlukan oleh ADA.

Pintu berengsel, pintu lipat dan pintu gelangsar mungkin mematuhi ADA selagi ukuran pintu cacat yang betul 32 inci dan memenuhi piawaian berikut:

Kekuatan: Pintu dalaman tidak memerlukan kekuatan lebih dari lima paun untuk dibuka. ADA tidak menetapkan standard kekuatan untuk pintu luar, walaupun kod bangunan tempatan mungkin mempunyai keperluan mereka sendiri.

Operasi: Pengguna mesti dapat mengendalikan perkakasan pintu dengan satu tangan tanpa perlu mencubit pemegang atau memusingkan pergelangan tangan untuk membuka pintu. Pegangan tuas umumnya mematuhi keperluan ini. Tombol pintu bulat tidak, kerana anda harus memutar tombol. Pemilik bangunan harus mengelakkan perkakasan yang memerlukan pergerakan motor halus atau ketangkasan manual, dan memastikan pelepasan buku jari yang mencukupi (minimum 15 inci) untuk pemegang bar untuk memudahkan mencengkam.

Penutupan: Pintu yang ditutup dengan cepat menyukarkan orang kurang upaya - terutamanya pengguna kerusi roda - untuk melintas dengan selamat. Oleh itu, pintu dengan penutup automatik perlu mengambil masa sekurang-kurangnya 5 saat untuk bergerak dari kedudukan terbuka 90 darjah ke kedudukan tertutup pada 12 darjah dari kait.

Ruang dan Ambang manuver

Individu yang menggunakan kerusi roda atau alat mobiliti lain memerlukan ruang untuk bermanuver ketika mereka mendekati pintu, mencapai untuk membuka pintu, melakukan manuver melalui pintu, dan kemudian menutup pintu di belakangnya. Jumlah ruang berbeza-beza bergantung pada lebar pintu kerusi roda dan susun atur keseluruhan bangunan.

Secara umum, pintu yang mengayun ke arah pengguna memerlukan jarak manuver sekurang-kurangnya 18 inci. Untuk pintu yang berayun, jarak manuver minimum 12 inci. Sebaik-baiknya, ruang manuver mestilah permukaan yang rata, yang ditentukan oleh ADA sebagai permukaan dengan kemiringan maksimum 1:48.

Pintu yang dapat diakses mungkin tidak memiliki ambang yang lebih tinggi dari 0,5 inci, walaupun ambang batas 0,75 inci diizinkan dalam beberapa keadaan di mana pintu yang dapat diakses dipasang kembali ke bangunan yang ada. Di mana ambang lebih tinggi dari ini, bangunan memerlukan jalan raya.

Perjalanan yang lancar

Kerusi roda, bingkai, tongkat dan alat mobiliti lain dapat tersangkut pada unjuran pintu dan bahkan pada permukaan pintu yang kasar, jadi bahagian pintu yang mendorong mestilah mempunyai permukaan licin yang memanjang lebar pintu sepenuhnya. Sekiranya terdapat rongga yang dibuat oleh pelat tendangan, contohnya, ini mesti ditutup.

Unjuran termasuk perkakasan mesti terletak tidak kurang dari 34 inci di atas permukaan lantai, dan memproyeksikan tidak lebih dari 4 inci dari permukaan pintu untuk mengekalkan permukaan yang halus.

Keperluan ini tidak berlaku untuk pintu automatik, pintu gelangsar, dan beberapa pintu kaca tempered.

Tanda dan Pelekat

Label Simbol Kebolehcapaian Antarabangsa, yang akan anda kenali sebagai grafik kerusi roda, harus diletakkan di semua pintu masuk yang boleh diakses agar mudah dikenali, menurut Lembaga Akses AS. Pelekat adalah wajib, kecuali di bangunan di mana semua pintu masuk awam boleh diakses.

Tanda-tanda juga diperlukan di pintu masuk yang tidak memenuhi lebar pintu kerusi roda minimum. Tanda-tanda ini mesti merangkumi Simbol Kebolehcapaian Antarabangsa bersama dengan anak panah arah yang menunjuk ke pintu masuk yang paling dekat. Sangat berguna untuk meletakkan tanda-tanda ini di lokasi yang meminimumkan pengunduran balik.

Pintu dan Gerbang dalam Seri

Beberapa bangunan lama dibentangkan di sekitar koridor panjang yang berisi sejumlah pintu berpusing atau berengsel secara bersiri. Susun atur ini sangat bermasalah bagi pengguna kerusi roda, yang mungkin tidak mempunyai ruang manuver yang mereka perlukan di antara pintu.

Sesuai dengan ADA, pintu seri harus memiliki jarak pemisah sekurang-kurangnya 48 inci ditambah lebar pintu yang berayun ke ruang. Ini memastikan pengguna mempunyai ruang yang cukup untuk menutup satu sebelum membuka yang berikutnya.

Pintu Terpelihara Dikecualikan

Pintu yang dirancang untuk dikendalikan hanya oleh anggota keselamatan dikecualikan dari standard ADA untuk kelajuan penutupan, perkakasan dan kekuatan pembukaan, tetapi mesti memenuhi semua piawaian lain. Contohnya, saiz pintu cacat minimum 32 inci dan standard pelepasan manuver masih terpakai.

Perlu diingat bahawa jika anggota keselamatan tidak hadir, dan pintu berpindah untuk membolehkan kawalan pengguna, maka semua syarat pintu ADA berlaku. Paling selamat untuk menganggap bahawa piawaian tersebut berlaku untuk semua pintu masuk yang dapat diakses dan merancang dengan sewajarnya.