Kelebihan Membayar Pekerja Dua Mingguan dan bukannya Mingguan

Secara tradisinya, majikan menetapkan pembayaran gaji mingguan, dua minggu, setengah bulan dan / atau bulanan. Penggajian mingguan berlaku seminggu sekali, dan gaji dua minggu sekali setiap dua minggu. Membayar dua minggu, dan bukannya mingguan, menawarkan banyak faedah untuk kedua-dua majikan dan pekerja, sebahagian besarnya daripada penyederhanaan pemprosesan dan lebih sedikit transaksi.

Mengurangkan Masa Pemprosesan

Pemprosesan gaji merangkumi pengiraan gaji tetap dan lembur, gaji dan, jika ada, pampasan tambahan, seperti komisen, bonus dan pembayaran semula dan pembayaran lebih masa. Ini juga merangkumi pengiraan potongan, seperti cukai gaji, dan pemotongan sukarela dan hiasan gaji. Cukai dan faedah mesti dipertanggungjawabkan pada setiap kitaran pembayaran. Bergantung pada ukuran gaji, ini boleh menjadi proses yang memakan masa.

Membayar pekerja dua minggu sekali dan bukannya mingguan memerlukan majikan memproses gaji hanya dua minggu sekali. Ini mengurangkan masa yang dihabiskan untuk memproses gaji, pada dasarnya memotongnya menjadi separuh. Pemprosesan dua minggu juga mengurangkan kemungkinan kesalahan pembayaran gaji.

Selalunya Menjimatkan Wang

Banyak majikan menggunakan penyedia perkhidmatan gaji untuk memproses gaji mereka. Pembekal biasanya mengenakan bayaran tetap untuk pemprosesan tetapi mungkin mengenakan bayaran tambahan untuk setiap transaksi deposit langsung dan menerbitkannya secara langsung, ditambah untuk perkhidmatan kurier. Membayar dua minggu sekali daripada pemotongan yuran pembekal setiap minggu, dan boleh menjimatkan penjimatan bergantung kepada langkah-langkah sebenar yang diperlukan untuk pembayaran gaji di syarikat tertentu.

Jejak Kertas Lebih Kecil

Kerajaan persekutuan mempunyai undang-undang pencatatan gaji yang mesti dipatuhi oleh majikan. Pada akhir setiap kitaran gaji, banyak majikan mencetak dan memfailkan daftar gaji, yang menyenaraikan data gaji setiap pekerja untuk tempoh gaji. Ini termasuk asas di mana gaji dibayar dan potongan ditangguhkan. Walaupun perisian gaji boleh menyimpan data gaji selama beberapa tahun, menyimpan salinan cetak sangat penting dalam banyak perniagaan untuk mengekalkan sistem pemfailan yang boleh dipercayai. Membayar pekerja dua minggu sekali dan bukannya mingguan bermakna lebih sedikit kertas kerja untuk difailkan dan lebih banyak ruang simpanan.

Memudahkan Pendamaian

Penggajian mingguan memerlukan majikan menjalani pemeriksaan yang dikeluarkan setiap minggu dan mengimbangkannya dengan yang masih belum dibayar. Dengan gaji dua minggu sekali, lebih sedikit cek langsung dikeluarkan, yang bermaksud lebih sedikit cek untuk dijejaki. Ia juga boleh menyebabkan lebih sedikit cek dicuri dan hilang.

Faedah untuk Pekerja

Penggajian dua minggu sekali memerlukan pekerja tanpa deposit langsung untuk mengambil cek yang lebih sedikit ke bank untuk menguangkan cek mereka berbanding dengan gaji mingguan. Pembayaran setiap minggu bermaksud dua gaji gaji mingguan pekerja itu sama dengan gaji dua minggu sekali. Menerima jumlah yang lebih besar setiap dua minggu sekali membolehkan pekerja membayar banyak bil sekaligus dan boleh mengakibatkan lebihan simpanan untuk simpanan atau tujuan lain.

Petua

Sekiranya anda merancang untuk menukar perniagaan anda dari sistem gaji mingguan ke dua minggu sekali, pastikan pekerja anda mengetahui peralihan dengan banyak notis lanjutan. Jelaskan faedah, untuk perniagaan dan pekerja, dari jadual dua minggu sekali sehingga kakitangan memahami alasan perubahan.