Cara Menambah Corak dalam GIMP

Menggunakan corak boleh menjadi cara yang baik untuk mengisi latar belakang brosur, atau bahkan untuk mengisi huruf besar pada logo syarikat. Sekiranya anda menggunakan GIMP, ia sudah dilengkapi dengan beberapa corak, yang boleh anda gunakan dalam projek apa pun. Ini termasuk marmar, pusaran, butir kayu dan banyak gaya lain. Sekiranya tidak ada corak yang sesuai dengan keperluan semasa anda, anda boleh membuat corak anda sendiri atau memuat turunnya dari internet. Untuk menggunakan corak anda sendiri, anda harus menambahkannya ke folder Corak GIMP.

Menambah Corak GIMP ke Projek Anda

Terdapat tiga cara untuk menggunakan corak dalam GIMP. Setiap kaedah ini pada dasarnya melukis kanvas anda, atau kawasan yang dipilih pada kanvas anda dengan corak, sama seperti anda akan melukis dengan warna.

Isi Baldi: Ini adalah alat terbaik untuk mengisi kawasan yang luas atau pilihan yang telah anda buat dengan corak. Setelah memilih alat Isi Baldi di kotak alat, klik butang radio Corak Isi, dan kemudian klik corak lakaran kecil yang muncul untuk memilih salah satu corak yang tersedia. Klik kanvas untuk mengisinya dengan corak anda.

Alat Klon: Kaedah ini lebih baik bagi mereka yang ingin melukis corak seperti yang anda lakukan dengan berus cat menggunakan warna. Pilih Alat Klon dari Kotak Alat. Ikonnya kelihatan seperti cap getah. Tatal ke bahagian bawah pilihan dan pilih "Corak" di bahagian Sumber, dan kemudian klik lakaran kecil untuk memilih corak. Apabila anda melukis pada kanvas, corak akan muncul.

Stroke a Path: Sekiranya anda pengguna lanjutan yang mempunyai jalan membelok di GIMP, anda mungkin gembira mengetahui bahawa anda juga boleh melancarkan jalan dengan corak. Untuk menggunakan kaedah ini, pilih "Paths Tool" dari Toolbar, dan jalankan jalan di kanvas. Apabila jalan selesai, klik butang "Stroke Path" di pilihan Kotak Alat. Perhatikan bahawa kaedah ini menggunakan corak terakhir yang anda pilih. Sekiranya bukan corak yang betul, buka Bucket Tool atau Clone Tool terlebih dahulu dan pilih corak di sana sebelum membelai jalan.

Membuat Corak Baru dalam GIMP

Sekiranya anda lebih suka membuat corak anda sendiri, GIMP mempunyai banyak pilihan untuk anda melakukannya dengan cepat. Untuk mencari pilihan ini, pilih "Buat" dari menu Fail dan klik "Corak." Terdapat lapan pilihan corak untuk dipilih, termasuk 3D Truchet, Camouflage, Flatland dan lima yang lain. Apabila anda memilih satu, tetingkap baru terbuka yang menunjukkan pilihan khusus untuk setiap corak, sehingga anda dapat menyesuaikan warna dan gayanya. Apabila anda membuat corak, ia akan dibuka di tetingkap baru dari mana anda boleh menyimpannya ke folder Corak anda.

Menyimpan Fail .PAT GIMP

Sebarang fail gambar dengan sambungan .pat adalah corak yang dibuat khusus untuk GIMP. Ini termasuk gambar atau gambar lain yang sudah anda miliki. Sekiranya anda melayari forum atau laman web GIMP yang dikhaskan untuk GIMP, anda boleh menemui pelbagai corak yang telah dibuat oleh orang lain, percuma untuk dimuat turun. Sekiranya anda menggunakan GIMP 2.2 atau lebih baru, anda juga boleh menggunakan fail .png, .jpg, .bmp, .gif, atau .tiff sebagai corak.

Cukup buka gambar di GIMP, dan kemudian pilih "Eksport" dari menu Fail dan ketik nama untuk corak, diakhiri dengan pelanjutan .pat, seperti "MyPattern.pat."

Navigasi ke folder Pola dengan memilih "Windows C:" kemudian "Pengguna", kemudian nama pengguna anda sendiri, folder GIMP anda, kemudian "Pola." Dalam GIMP 2.8, folder corak terletak di:

C: \ Users \ USERNAME \ gimp-2.8 \ corak

Amaran

Sebelum memuat turun sebarang fail dari internet, termasuk fail ZIP, pastikan anda mempunyai perisian pelindung malware dan virus terkini di komputer anda.