Cara Melayari Android Anda Menggunakan PC Anda

Walaupun Android memberi anda kawalan terhadap beberapa kandungannya, melalui ciri seperti mengurus aplikasi dan kandungan yang dimuat turun, ia tidak membolehkan anda hanya melihat kandungan peranti anda seperti yang anda lakukan di komputer. Sekiranya anda ingin melakukan ini, anda boleh menyambungkan peranti anda ke PC dan mengakses kandungan kad memori, yang membolehkan anda melihat atau mengedit kandungannya atau menggunakannya sebagai pemacu kilat. Ini dapat membantu anda mengoptimumkan penyimpanan dan pemindahan fail, menjadikan peranti anda berfungsi dengan lebih berkesan untuk anda dalam perniagaan anda. Versi Android yang berbeza memerlukan langkah yang berbeza, tetapi prosesnya tidak memerlukan lebih dari beberapa minit.

Android 2.3

1

Sambungkan kabel USB untuk peranti Android anda ke port USB percuma di komputer dan ke peranti anda.

2

Geser jari anda dari bahagian atas layar peranti Android ke tengah atau bawah skrin untuk membuka panel Pemberitahuan.

3

Ketik "Sambungan USB."

4

Ketik "Hidupkan storan USB."

5

Klik butang Mula pada komputer anda dan kemudian klik "Komputer." Peranti anda akan dipaparkan di sini sebagai pemacu. Sekiranya anda tidak melihatnya, tunggu sebentar atau dua hingga peranti anda selesai memasang sebagai pemacu.

6

Klik dua kali peranti anda untuk membuka kandungannya. Anda kini dapat melihat fail dan folder dengan mengklik dua kali.

7

Klik kanan peranti anda di tetingkap "Komputer" pada PC anda apabila anda sudah bersedia untuk memutuskannya.

8

Klik "Keluarkan." Anda kini boleh memutuskan sambungan peranti Android dengan selamat dari komputer anda.

Android 3.0

1

Sambungkan kabel USB yang disertakan dengan peranti Android anda ke peranti itu sendiri dan ke port USB percuma di komputer anda.

2

Klik butang Mula pada PC anda.

3

Klik "Komputer." Sekiranya peranti Android anda tidak disenaraikan sebagai pemacu pada masa ini, tunggu sebentar sehingga ia selesai dipasang sebagai pemacu.

4

Klik dua kali peranti anda di tetingkap "Komputer". Anda kini boleh melihat fail dan foldernya seperti direktori lain di komputer anda.

5

Putuskan sambungan peranti anda dari komputer apabila anda selesai melihat kandungannya.

Android 4.0 atau 4.1

1

Sambungkan peranti Android anda ke port USB percuma di PC anda menggunakan kabel yang disertakan bersama peranti anda.

2

Ketik ikon "Tetapan" peranti Android anda.

3

Ketik "Wayarles & rangkaian", kemudian "Lagi", kemudian "Penambatan & hotspot mudah alih." Tanda centang akan muncul di kotak di sebelah "Penambatan & titik panas mudah alih."

4

Klik butang Mula pada PC anda, kemudian klik "Komputer." Peranti anda akan muncul sebagai pemacu di tetingkap. Sekiranya tidak, tunggu sebentar sehingga ia selesai dipasang sebagai pemacu.

5

Klik dua kali peranti anda untuk mengakses kandungannya. Anda boleh melihat fail dan foldernya dengan cara yang sama seperti anda menavigasi direktori di PC anda.

6

Putuskan sambungan peranti anda dari komputer apabila anda selesai melihat kandungannya.