Komputer Tidak Akan Mengesan Pemacu Keras Kedua

Apabila komputer anda tidak mengesan cakera keras kedua, biasanya ini bermaksud bahawa anda telah melakukan sesuatu yang salah semasa memasang atau mengkonfigurasi mesin. Masalahnya semudah anda tidak mencari cakera keras di tempat yang betul atau serius seperti perkakasan yang gagal. Daripada mencuba memeriksa sistem tetapan, mungkin lebih cepat untuk menyelesaikan masalah bermula dari awal dengan melepaskan cakera keras, dan kemudian memasangnya semula.

Sambungan atau Gagal Daya

Pemacu keras menggunakan dua kabel untuk bersambung dengan komputer: satu untuk data dan satu untuk kuasa. Sekiranya kabel salah atau rosak, komputer tidak dapat melihat pemacu. Sekiranya boleh, sambungkan cakera keras ke kabel kuasa yang berbeza dari PSU, dan ganti kabel SATA yang menyambungkan cakera keras ke papan induk. Sambungkan juga kabel SATA ke port alternatif pada papan induk. Pastikan kabel didorong sedalam mungkin ke port.

Periksa Pengurusan Cakera, Bukan Penjelajah

Bagi Windows Vista, sistem Windows hanya memaparkan cakera keras berformat yang sesuai dengan Windows di bawah Komputer Saya dalam Penjelajah Fail. Perubahan ini dapat membingungkan jika Anda terbiasa melihat cakera keras baru muncul di Explorer. Sekiranya anda tidak dapat melihat cakera keras di File Explorer, peranti tersebut sebenarnya mungkin disambungkan dan hanya perlu dikonfigurasikan. Akses Pengurusan Cakera dengan menekan "Windows-R," mengetik "diskmgmt.msc" (tanpa tanda petik), dan kemudian tekan "Enter." Alat Pengurusan Cakera menunjukkan semua cakera keras yang bersambung dan berfungsi tanpa mengira format pada senarai Cakera di bahagian bawah Tetingkap.

Masalah Komputer Lama

Komputer lama mempunyai masalah keserasian tambahan yang menyebabkan mereka tidak dapat mengenali cakera keras. Beberapa pemacu keadaan pepejal yang menggunakan standard SATA III mungkin tidak berfungsi pada komputer yang menggunakan standard SATA I, misalnya. Selain itu, komputer lama mungkin memerlukan penyesuaian tetapan BIOS / CMOS untuk mengaktifkan atau mematikan cakera keras. Anda mungkin perlu memasang pemacu khas untuk menjalankan pemacu keras SATA pada komputer yang lebih lama. Sekiranya komputer menggunakan pemacu keras IDE / ATA dan bukannya pemacu keras SATA, komputer tidak akan dapat melihat pemacu keras kedua jika kedua-dua peranti menggunakan tetapan pelompat Master atau Slave. Anda boleh menyelesaikan masalah pelompat dengan menukar salah satu peranti ke tetapan lain.

Dia Mati, Jim

Sudah tentu, komputer anda tidak akan mengenali cakera keras jika ia rosak. Sekiranya peranti disambungkan dengan betul dan Windows tidak melihatnya, periksa BIOS sistem untuk pemacu. Tukar port SATA dengan dua cakera keras yang dipasang untuk mengesampingkan port yang rosak. Sekiranya BIOS tidak dapat melihat pemacu, pasangkan cakera keras di komputer lain untuk mengesahkan jika cakera keras atau komputer itu sendiri boleh disalahkan kerana masalah - jika cakera keras masih tidak berfungsi, kemungkinan kerosakan.